Herbouwplan Kingma State door Maas Architecten

Rust, ruimte en kwaliteit: Maak kennis met ‘Buitengoed Kingma State’. De ontwikkelingen zijn in volle gang om de voormalige Kingma State opnieuw in ere te herstellen tot een groen landgoed vol kwaliteit en ruimte.

Het nieuwe buitengoed Kingma State. Dit plan heeft in totaal 10 woningen waarvan 4 levensloopbestendige hoekwoningen en 4 levensloopbestendige tussenwoningen. Deze worden circa 130 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Daarnaast zijn er twee landhuis-woningen in het grote huis elk van circa 200 vierkante meter gebruiksoppervlakte. Eén van deze woningen wordt het familiehuis van de Kingma’s, de ander wordt aangeboden. Tot slot zijn er nog gezamenlijke ruimtes, zoals de zaal en de binnenplaats. Deze kunnen door de bewoners worden gebruikt.

Het project is erg intrek bij potentiële kopers en het aantal aanmeldingen voor project Buitengoed Kingma State is dan ook erg hoog. In september worden de optanten uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met Duinstra Melis Makelaars. In oktober start het officiële verkoop traject, de bouw zal naar verwachting medio april/mei 2022 starten bij een verkoop van 70%. Op de site is informatie over de verkoop en het inschrijfformulier te vinden.
De Geschiedenis
Net ten  oosten van Franeker vind je een bebost gebied van ruim twee hectare groot waar vanaf de 17e tot de 19e eeuw het indrukwekkende buitengoed Kingma State was gelegen. De omgeving van het historische Franeker werd in de vroegere tijden gekenmerkt door grote, statige woningen die de welvaart van dit deel van Friesland indrukwekkende allure hebben gegeven. Kingma State was één van deze imponerende buitengoederen. Wanneer de oude Kingma State gebouwd is blijft een mysterie, maar er zijn bewoningsresten gevonden van boeren op die plek die al zeker 2000 jaar oud zijn. Waarschijnlijk voor Christus dus. De eerste Kingma die we kennen uit geschriften, was de stamvader Jelle Kingum. Hij werd geboren rond 1450 en was boer op de sate Kingum: gelegen op een terp nabij de historische stad Franeker. De achternaam werd toen nog geschreven als ‘Kinghum’. Na Jelle zijn er nog eens zes generaties Kingma geweest die op deze plek, op een terp, tussen akkers en weiden, hebben geleefd.

Diverse links;

Bron foto’s: Stichting kastelen buitenplaatsen landgoederen 

error: Bericht Beveiligd!