© Eigen foto - Koningsbrugge

Al ruim twee jaar woedt er oorlog in Oekraïne. De Russen lijken de overhand aan het front te hebben. Nu is Oekraïne Rusland binnengevallen, waardoor Europese landen zich zorgen maken over hun eigen betrokkenheid bij de oorlog. Wat betekenen deze ontwikkelingen? Daarover spreekt prof.dr. Hans van Koningsbrugge op 4 september tijdens een publiekscollege bij de Academie van Franeker.

Het Russische perspectief
Hoe kijkt Rusland naar Europa, wat doen de Russen in Oekraïne, waarom zijn Amerika en Europa bang om in oorlog met Rusland te raken en is een einde aan deze oorlog mogelijk? Dat zijn enkele vragen waarop Hans van Koningsbrugge ingaat tijdens zijn lezing in Franeker. Hij duidt het verschil in politiek en economisch denken tussen Rusland en Europa. Daarnaast schetst hij diverse toekomstscenario’s. De positie van Oekraïne, de rol van Poetin en de die van de NAVO komen daarbij aan bod.

Over de spreker
Prof.dr. Hans van Koningsbrugge is hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese studies. Hij is onder meer gespecialiseerd in besluitvormingsprocessen en -­mechanismen binnen het Rusland van de 20ste en 21ste eeuw, met betrekking tot internationale samenwerking. Van Koningsbrugge publiceert iedere zaterdag een column in de Leeuwarder Courant over de oorlog in Oekraïne.

Het publiekscollege vindt plaats op 4 september in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

error: Bericht Beveiligd!