Een foto van de winkel uit de Profile periode met de uitbreinding van nummer 11

Op 28 september 1984 startte Marcus van der Woude zijn fietsenwinkel aan het Oud Kaatsveld 13 in Franeker. Nadat hij in een auto garage werkte wilde hij graag als eigen ondernemer iets beginnen in de mobiliteitsbranche. Een autobedrijf werd hem afgeraden maar een bedrijf met tweewielers, dat bood potentie. Zo begon Marcus met een klein startkapitaal een winkel met brommers en fietsen. Enkele jaren terug is Marcus met pensioen gegaan en opgevolgd door zijn zoon Nico. De gehele maand september staat in het teken van het jubileum met vele acties en aanbiedingen.

 

Geschiedenis
Marcus, geboren in 1955 in Harlingen, is na zijn opleiding aan de LTS neerstreken in Franeker. Daar vond hij werk bij een autobedrijf en kocht samen met zijn vrouw Sonja een huis in de Dr. J. Bangastraat, dichtbij waar hij later zijn winkel op 28 september 1984 zou openen. Als snel werd het bedrijf betrokken bij de oprichting van de Altra vakgroep. Een groep ondernemers welke het begin startten van een franchise organisatie wat later in 1990 Profile zou worden. Zo ontstond een eigen merk fiets Altra welke jarenlang zeer succesvol bleek te zijn. Enkele jaren na de oprichting kon het pand aan het Oud Kaatsveld gekocht worden en is Marcus met zijn gezin boven de zaak gaan wonen. En grondige verbouwing vond plaats. In 1986 werd zoon Jarno geboren, in 1988 zoon Nico en in 1992 zoon Wilco. De zaken liepen goed en in 1997 kon het pand van de buren gekocht wordt en zo werd de winkel weer volledig verbouwd en uitgebreid. Achter de zaak konden loodsen gekocht worden van de firma Horjus en schildersbedrijf van de Werk. Hierin kwam de opslag en vuurwerverkoop. Vervolgens werd nog een winkel in Harlingen geopend welke na enkele jaren verkocht werd aan een van de medewerkers.

Opkomst e-bikes
Als snel bleek dat de verkoop van fietsen toenam en met de komst van de eerste e-bikes werd de verkoop van bromfietsen volledig gestaakt. De komst van de eerste e-bikes, o.a. de Giant Lafree en de Sparta Pharos werd meteen opgepakt. Dat e-bikes later zoveel populariteit zou krijgen had toen nog niemand verwacht. Meteen vanaf het begin zijn ze bij Van der Woude Fietsen gestart met de verkoop van e-bikes, zijn in de loop van de jaren vele trainingen gevolgd en is veel kennis opgebouwd. Deze kennis zie je terug in het bedrijf waardoor klanten uit de wijde omgeving de winkel weet te vinden.

Laatste verbouwingen
In 2018 werd na 30 jaar gestopt met de verkoop van vuurwerk waardoor deze ruimte na een grondige verbouwing ingezet kon worden bij de fietsenwinkel hetgeen een grotere werkplaats en ruimere showroom opleverde. In 2021 werd achter de zaak een nieuw magazijn gebouwd welke ruimte bied voor meer dan 300 fietsen. “Hiermee kunnen we inspelen op de grote vraag en de behoefte van consumenten die niet lang op hun nieuwe fiets willen wachten” als Nico.

Tweede generatie
Dat Nico zijn wieg (bijna) letterlijk in de zaak stond en de opvolger zou worden had Marcus niet verwacht. “Ik ben er altijd vanuit gegaan dat geen van mijn kinderen de zaak over zou nemen en ook niet gestimuleerd. Ze hebben allemaal de kans gehad te studeren en ander werk te vinden” aldus Marcus. Nadat Nico op een accountantskantoor werkte en ook de administratie van zijn vader ging doen groeide hij steeds meer het bedrijf in en merkte hij dat het ondernemerschap, het klantencontact en afwisseling in het werk hem veel plezier gaf. Uiteindelijk kwam de keuze om de zaak over te nemen en na enkele jaren meewerken werd de daadwerkelijke overdracht gedaan per 1 januari 2019.

September actiemaand
Wie jarig is trakteert. Daarom staat tijdens de agrarische dagen 4 dagen lang heerlijk gebak klaar voor alle klanten. De hele maand september staat in het teken van het 40 jarig jubileum met vele acties en aanbiedingen. Op vele fietsen gelden leuke aanbiedingen op zowel e-bikes, stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes. Sommige kortingen lopen op tot wel 1300,-!

Dat ze bij van der Woude niet stilzitten blijkt wel dat er in het najaar een verbouwing gepland staat. Nico: “In het najaar gaat de showroom volledig gerestyled worden en zullen er ook festiviteiten georganiseerd worden. Hierover volgt later meer”.

 

error: Bericht Beveiligd!