© eigen foto

In de week van 7 tot 14 september is een Present Xperience uitgevoerd door 12 jongeren uit Oekraïne uit de regio Volyn. De jongeren in de leeftijd van 15 tot 22 jaar, verbleven deze dagen bij gastgezinnen.  De Xperience bij stichting Present omvat de volgende pijlers: iets doen voor de ander, het ontdekken van de maatschappij en zinvolle ontmoetingen.

Zo zijn er bezoeken afgelegd bij de Mouterij in Franeker, het Leger des Heils, Nieuw Zuid, dagbesteding Edison en Hope4Ukraine. Ontmoetingen met diverse groepen én kerken, mee-eten bij  Soep & zo, pizza eten en voetballen met de jongerengroep van de baptistenkerk en bij YFC Harlingen. Er zijn meerdere projecten uitgevoerd waaronder puinruimen en schoonmaken bij mensen achter de voordeur, tuinieren bij de moestuin in de karveelstraat, zingen bij de Herbergier, het opruimen van het strand en het inpakken van noodpakketten voor Oekraïne.

Een dagje Terschelling, waar naast een praktisch project bij Jongejan in Formerum ruimte was voor ontspanning én de ervaringen bij de Maritieme Academie zoals het meevaren op de Maxima, de rondleiding én het diner waren beide geweldig. Het bezoek aan het Planetarium, de stadswandeling in Franeker, de pluktuin in Wijnaldum, het bezoek aan het Hannemahuis, de bieb én van der Velde boeken waren bijzonder mooie momenten.

Naast alle bovengenoemde ervaringen hebben de jongeren nog een training over communicatie en een boksclinic gehad. Deze week draagt bij aan hun persoonlijke en mentale ontwikkeling. Ze zijn letterlijk uit de, voor hun moeilijke, situatie gehaald en hebben kunnen bijtanken. Elke dag was een dag vol ervaringen en ontmoetingen. De projecten en hoe wij in Nederland informele zorg en het omzien naar elkaar organiseren, nemen deze jongeren mee en dragen bij aan de opbouw van zichzelf en uiteindelijk hun land.

De jongeren zijn dankbaar vertrokken met een schat aan ervaringen en waren zeer onder de indruk van alle mensen, kerken én organisaties uit Harlingen, Franeker, Terschelling en Leeuwarden, waar ze deze week gastvrij ontvangen werden. Grote dank namens stichting Present voor alle medewerking en giften die we mochten ontvangen om deze week te organiseren. Van alle gebeurtenissen van deze Xperience kunt u de komende tijd meer lezen op de facebookpagina van Present Noordwest Friesland.

error: Bericht Beveiligd!