Welke rechten hebben mensen met een psychiatrische aandoening? Het zelfbeschikkingsrecht is de basis van het gezondheidsrecht voor cliënten in de psychiatrie. Daarnaast is het klachtrecht belangrijk. Dirk Buwalda vertelt erover in zijn publiekscollege bij de Academie van Franeker op woensdag 19 februari.
Zorgvuldigheid cruciaal
Zorgvuldigheid is cruciaal in de uitvoering van psychiatrische zorg. Wat betekent dat voor medewerkers en voor een zorgorganisatie als werkgever? Dat zijn vragen waarop Dirk Buwalda in zijn publiekscollege ingaat. Hij bespreekt onder meer kort de wetten die in dit kader relevant zijn.
Buwalda gaat ook in op de aard van klachten die worden ingediend, de manier waarop klachten behandeld moeten worden en de kwaliteit van de klachtencommissie en de klachtenfunctionaris. Klagers kunnen zich laten bijstaan door een patiënten vertrouwenspersoon (PvP). Ook is er in de lezing specifiek aandacht voor de dossiervoering. Uit de ingediende klachten blijkt namelijk dat het niet goed omgaan met cliëntgegevens tot klachten leidt. De behandeling van klachten is een belangrijk middel om de kwaliteit van de psychiatrische zorg te verbeteren, dan wel goed te houden. Bij de helft van de ingediende klachten krijgt de klager gelijk. De zorgorganisatie moet dan aangeven tot welke maatregelen bepaalde klachten hebben geleid.
Over de spreker
Dirk Buwalda begon zijn loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige in Franeker. Hij werd daarna specialist gezondheidsrecht in de psychiatrie. Buwalda werkte dertig jaar als beleidsmedewerker van de directie/raad van bestuur van GGZ Friesland. Vandaag de dag werkt hij nog als bemiddelaar en lid van de klachtencommissie bij de GGZ Friesland.
Het publiekscollege vindt plaats op 19 februari in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl