Botniastins

Hoe hard stijgt de zeespiegel en hoe moeten we ons daartegen verdedigen? Laten we allereerst naar de feiten kijken, bepleit prof.drs.ir. Han Vrijling in zijn publiekscollege bij de Academie van Franeker op woensdag 4 juni.

Milieugevolgen
Nederland ligt voor ongeveer de helft beneden de zeespiegel. Klimaatverandering en de versnelde zeespiegelstijging die daardoor ontstaat, boezemen velen angst in. Er is zelfs een speciale ambtelijke dienst opgericht, Het Deltaprogramma, om het probleem te bestuderen en plannen te maken.

Laten we kijken naar de feiten en de mogelijke oplossingen, betoogt Han Vrijling.

Hoe hard stijgt de zeespiegel? Zijn de schetsen die er liggen voor de verdediging technisch haalbaar en economisch betaalbaar? En wat zijn de gevolgen voor natuur en milieu van die verdediging? De discussie over die vragen kan zomaar enkele tientallen jaren duren, inclusief allerlei bezwaarprocedures. Vandaar de vraag: zit de zeespiegelstijging ons in de weg, of zitten wij onszelf in de weg?

Over de spreker

Prof.drs.ir. Han Vrijling is emeritus hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft en technisch directeur van adviesbureau Horvat & Partners. Hij heeft ervaring in de waterbouw, de spoorsector en met auditing. Hij heeft oog voor de (politieke) context van grote infrastructurele projecten. Hij was onder meer lid van de Commissie Veerman, die zich bezighield met de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

Het publiekscollege vindt plaats op woensdag 4 juni in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl

error: Bericht Beveiligd!