Het eerste Simmerjûnkolleezje van 2025 van de Academie van Franeker wordt gegeven door prof.dr. Klaas Landsman, hoogleraar mathematische fysica. Hij gaat op woensdag 16 juli in op de vraag wat toeval is en of het eigenlijk wel bestaat.
Wat is toeval? Daar bestaat geen eenduidige definitie voor. Toeval omschrijven we vaak aan de hand van het tegenovergestelde: planmatigheid, determinisme, vaste structuren en patronen. Maar toeval blijft ongrijpbaar. Vooral in de wiskunde, zegt Landsman, waar een zekere exacte definitie van toeval inhoudt dat bijna alles toevallig is, maar waarvan tegelijk geen voorbeeld te geven is. In de natuurkunde hebben nieuwe inzichten in de kwantummechanica ons begrip van toeval volledig op z’n kop gezet. Landsman verbindt technische, historische en filosofische inzichten op een toegankelijke manier in zijn publiekscollege.
Over de spreker
Prof.dr. Klaas Landsman is hoogleraar mathematische fysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij doet onderzoek op het grensvlak van wiskunde en natuurkunde en houdt van lange, moeizame trajecten die nodig zijn om diep inzicht te verwerven. Hij schreef zowel wetenschappelijke boeken als populairwetenschappelijke artikelen. In 2022 won Landsman de Spinozapremie, een prestigieuze prijs voor wetenschappers.
Praktische informatie
Het Simmerjûnkolleezje van Klaas Landsman vindt plaats op woensdag 16 juli in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur, de Botniastins is open vanaf 19.30 uur. Een college duurt ongeveer een uur. Entree inclusief consumptie: 10 euro, jongeren tot 18 jaar: 5 euro. Toegangskaartjes zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl. Na afloop van het college kunt u napraten met de spreker op het terras van De Doelen, tegenover de Botniastins.