De gemeenteraad van Waadhoeke geeft groen licht voor volgende stap voor het Klimaatlandschap. De raad oordeelde, op basis van de het analyserapport en andere stukken, dat het voorstel door kan voor een vervolgstap. In die volgende fase, de ontwerpfase, moet duidelijk worden hoe het landschap er uit kan gaan zien, welke samenwerkingen hiervoor plaatsvinden, welke rol en invloed er is voor de stakeholders en hoe er gecommuniceerd wordt met inwoners.

Donderdag 10 juli besprak de gemeenteraad van Waadhoeke het analyserapport van de definitiefase van het Klimaatlandschap.

Dorpsbelang Sexbierum en Wijnaldum spraken in. Ze vinden dat zij en de inwoners tot nu toe onvoldoende zijn betrokken en gehoord.  Er is de dringende oproep om mensen persoonlijk over de plannen te informeren en meer ruimte te bieden voor inbreng van omwonenden. Zij uitten ook hun zorgen over de toekomst van het gebied en benoemen dat, als de plannen verder worden uitgewerkt, de belangen van natuur, landschap, cultuurhistorie, toegankelijkheid en toekomstige ontwikkelingen serieus mee moeten tellen.

De gemeenteraad stemde in met het raadsvoorstel om de zogenoemde ontwerpfase op te starten, maar gaf aan ook bezorgt te zijn en blijven over betrokkenheid van inwoners, de inrichting, natuurwaarden en het lokale eigendom. De besproken zaken worden meegenomen in de verder uitwerking van het Klimaatlandschap binnen het bestaande zoekgebied, in samenwerking met energiecoöperaties, grondeigenaren, dorpsbelangen, bedrijven en andere betrokkenen. De twee amendementen – over het beperken van het ontwikkelgebied tot deelgebied 2 (windpark de Bjirmen) en het toevoegen van nieuwe zoeklocaties voor decentrale opwek – werden verworpen.

Het vervolg

Als onderdeel van de definitiefase tekent de gemeente binnenkort intentieovereenkomsten met zowel de Samenwerkende Waadhoeker Energie Coöperatie (SWEC) als met de grootste grondeigenaren in het projectgebied. Na de goedkeuring door de raad start de volgende fase: het ontwerp van het Klimaatlandschap. Inwoners, dorpsbelangen en andere betrokkenen worden actief uitgenodigd om mee te denken. Samen werken we aan afspraken over de participatie, lokaal eigendom, natuur, biodiversiteit, waterbeheer, recreatie en duurzame energie. De gemeente werkt hierin de samenwerkingen met energiecoöperaties, grondeigenaren en bedrijven verder uit. Met het vormgeven van de samenwerkingen, wordt er meer inzicht verkregen in de businesscase en de gemeentelijke rol. Ook starten de benodigde onderzoeken voor aanpassing van het omgevingsplan.

Samen bouwen aan het Klimaatlandschap

De gemeente betreurt het dat de inspanning die is gedaan om de dorpen in de directe omgeving bij het proces te betrekken door hen als onvoldoende is ervaren. Tijdens een bijeenkomst in september zal dit met de dorpsbelangen besproken worden. Aandachtspunten zullen dan zeker het persoonlijke contact tussen gemeente en inwoners en de ruimte voor inbreng door inwoners zijn.

error: Bericht Beveiligd!