Franeker – Voor de basistraining die 2 oktober begint, zoekt VPTZ Noordwest-Friesland kandidaat-vrijwilligers die zich kunnen en willen inzetten voor het comfort en welbevinden van terminaal zieken en hun mantelzorgers. De Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) verleent ondersteuning aan mensen in hun laatste levensfase en/of aan hun mantelzorgers (familie, vrienden, buren). Het werkgebied van de VPTZ Noordwest-Friesland omvat de regio die grofweg begrensd wordt door de gemeentes Leeuwarden, Boarnsterhim, Menameradiel, Franekeradeel, Harlingen, Terschelling en Het Bildt. De vrijwilligers verlenen hun ondersteuning bij de terminaal zieke thuis of in de hospice Marcelis Goverts Gasthuis in Leeuwarden.

Het werk van VPTZ-vrijwilligers bestaat voor een groot deel uit “er gewoon zijn”. Zij zorgen ervoor dat de zieke verzekerd is van menselijke en emotionele aandacht en ondersteuning, ook als de mantelzorgers even tijd voor zichzelf nodig hebben. Uiteraard horen ook eenvoudig verzorgende handelingen bij de taken, zoals bed verschonen of opmaken, ondersteuning bij het wassen, hulp bij eten en drinken en lichte huishoudelijke activiteiten.

De vrijwilliger verleent geen medische zorg, daarvoor wordt een beroep gedaan op professionele zorgverleners.

Het werk wordt gedaan in diensten van een dagdeel of een nacht, afhankelijk van de situatie en de locatie, tijdens weekdagen of in het weekeinde. Over het algemeen wordt een vrijwilliger voor maximaal 2 of 3 diensten per week ingezet.

Voor het vrijwilligerswerk van de VPTZ is geen specifieke vooropleiding vereist. Het gaat meer om de levenservaring en de levenshouding die de vrijwilliger heeft. Wat telt is de wil om iets voor een ander te betekenen. Oprechte menselijkheid en inlevingsvermogen zijn onmisbaar, evenals rust, een natuurlijke belangstelling en respect voor anderen, een flexibele inzetbaarheid en het vermogen om te leren van de eigen ervaringen.

Naast de basistraining zijn er voor VPTZ-vrijwilligers ook bijscholings- en themabijeenkomsten en worden er regelmatig ontspannende activiteiten georganiseerd. .

Kandidaat-vrijwilligers die meer willen weten kunnen telefonisch contact opnemen met de coördinator in Harlingen (tel. 06 515 249 27) of in Leeuwarden (tel. 06 514 909 58). De coördinatoren zijn dagelijks in ieder geval tussen 12:00 en 13:00 u. bereikbaar.

Ook op de website www.vptznwfriesland.nl/vrijwilligers is meer informatie te vinden, alsook een aanmeldingsformulier.

error: Bericht Beveiligd!