Franeker – Aanstaande maandag 4 februari rond 12.00 uur zendt de overheid het eerste NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kan iedereen nagaan of hun telefoon goed is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. Dit jaar volgen nog twee controleberichten: op 6 mei en op 4 november.
Waarom NL-Alert? Iedereen kent de sirene die de eerste maandag van de maand gaat. Als de sirene gaat tijdens een noodsituatie moet je naar binnen en ramen en deuren sluiten. Als aanvulling op de sirene is er nu NL-Alert. Dit is een aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon. Stel er breekt een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Als jij je in een rampgebied bevindt en je hebt je mobiel ingesteld op NL-Alert, dan ontvang je een tekstbericht. Hierin staat precies wat er aan de hand is. En wat je het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.
Stel je mobiele telefoon nu in Op dit moment werkt NL-Alert al op circa 60% van alle mobiele telefoons in Nederland. Dat betekent dat ruim 11 miljoen mobiele telefoons NL-Alert kunnen ontvangen. De komende tijd zal dit aantal verder oplopen. Er komen steeds meer toestellen op de markt die automatisch zijn ingesteld op NL-Alert. Dat maakt dit nieuwe alarmmiddel een waardevolle aanvulling op de bestaande middelen, zoals de sirene, de rampenzender en de website crisis.nl.
Heb jij je mobiel nog niet ingesteld? Op de website www.nl-alert.nl kun je nagaan of je toestel al geschikt is om NL-Alert te ontvangen. Hier staat ook beschreven hoe je jouw mobiel instelt op NL-Alert. Als je op 4 februari het controlebericht ontvangt, ben je er zeker van dat jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In geval van een noodsituatie weet jij daardoor direct wat er aan de hand is en wat je moet doen.
Hoe werkt NL-Alert? Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht over een (dreigende) crisis uitgezonden naar alle aangesloten mobiele telefoons in de directe omgeving van de noodsituatie. Het bericht bereikt de mobiele telefoons binnen enkele seconden. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Het is volledig anoniem en helemaal gratis. Kijk dus nu op www.nl-alert.nl om na te gaan of jouw mobiel al geschikt is.