Inwoners van de Alvêstedewyk in Franeker Zuid willen dat de snelheid van het verkeer op de Stimpelpost afneemt. Daarom zijn dinsdag 25 maart een aantal verkeersremmende maatregelen feestelijk in gebruik genomen. Bewoners plantten samen met wethouder Bekkema bloemen in betonnen bloembakken. Deze bakken moeten samen met verkeersborden de snelheid van het verkeer remmen en de verkeersveiligheid verbeteren. Tegelijkertijd werd ook het bouwbord voor de tunnel Alvestêdewyk onthuld. De nieuwe fietstunnel is voor bewoners van de wijk een belangrijke verbinding met de stad.
Verzoek Brede Wijk Vertegenwoordiging
De verkeersremmende maatregelen zijn geplaatst op verzoek van de Brede Wijk Vertegenwoordiging van de Alvestêdewyk. In overleg met de gemeente Franekeradeel is dit nu uitgevoerd. De Brede Wijkvertegenwoordiging overlegt met enige regelmaat met de gemeente over zaken die de wijk aangaan.
Start voorbereidingen tunnel Alvestêdewyk
Binnenkort starten de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de tunnel Alvestêdewyk. In april wordt begonnen met het verleggen van de Zuidelijke Industrieweg. De tunnel moet eind 2015 klaar zijn. ProRail voert dit samen met de gemeente Franekeradeel uit.
Tunnel belangrijke verbinding
Voor bewoners uit de Alvestêdewyk betekent de fiets/voettunnel onder het spoor een belangrijke verbinding met de stad. De tunnel zorgt daarnaast voor een betere toegang tot het buitengebied van Franeker. In dit buitengebied zijn nog vele kenmerken uit de ontstaansgeschiedenis (historie van het wad) te herkennen. De tunnel wordt ook de nieuwe verbinding in het Jabikspaad.
Programma Kanaalzone: Franeker Waddenpoort
De tunnel Alvestêdewyk is onderdeel van het programma Kanaalzone: Franeker Waddenpoort. Met dit programma willen de gemeente Franekeradeel en de Friese Meren meer toeristen en waterrecreanten naar Franeker en omgeving trekken. En daarmee de regionale economie versterken. De maatregelen uit het plan moeten de stad Franeker zowel over het water als de weg beter bereikbaar maken. Ook de sterke punten van de stad moeten beter zichtbaar worden. De stad Franeker heeft als voormalige universiteitsstad, met haar historische binnenstad en ’s werelds oudst werkende planetarium toeristen veel moois te bieden. Tegelijkertijd vormt Franeker de verbinding naar andere Waddenpoorten en parels in het omliggende terpengebied. Met extra aanlegplaatsen langs de historische bolwerken wil de stad boottoeristen verleiden om aan wal te komen. Daarnaast wordt ingezet op extra promotie en marketing om toeristen en recreanten naar Franeker en omgeving te trekken.
Fotografie: Joachim de Ruijter