De dieetcoach:

Het belang van variatie in de darmbacteriën

Onlangs volgde ik diverse scholingen over de darmgezondheid. Hierbij werd onder andere het belang van de hoeveelheid verschillende darmbacteriën, de diversiteit, in onze darmen besproken. Bacteriën in onze darmen hebben een grote invloed op ons immuunsysteem en organen. En hiermee op onze gezondheid. Ik ben inmiddels van mening dat onze gezondheid begint in onze darmen!

Vooral de dikke darmbacteriën zijn verantwoordelijk voor heel veel positieve effecten. Zo helpen zij bij de vitaminevoorziening van vitamine B1, B2, B6, B12 en K. En maken zij korte ketenvetzuren. Deze vetzuren helpen om ontstekingen te remmen en zij beschermen de slijmvliezen van de darmen. Dikke darmbacteriën helpen ook bij het ontgiften van vreemde stoffen. Bij leververvetting door overgewicht of overmatig alcoholgebruik (zie een eerder artikel hoe snel dit al is…) kan de samenstelling van onze darmbacteriën veranderen. Bij leververvetting is er een verminderde darmwandfunctie.

Hierdoor kunnen de gifstoffen die bepaalde bacteriën maken door de darmwand in het bloed komen. Het immuunsysteem wordt hierdoor geprikkeld en gaat dan in actie, terwijl het immuunsysteem normaal gesproken alleen in de nacht zorgt voor herstel. Een overprikkeld immuunsysteem kan ook andere klachten geven, zoals neusverkoudheid, vermoeidheid, jichtaanvallen, etc. Bij vezelrijk eten en gezondere voeding verbetert de darmwandfunctie waardoor deze klachten , maar ook de leververvetting zelf, verminderen.

Ook specifiekere voedingsstoffen, zoals glutamine en probiotica, kunnen helpen. Als je met voeding de diversiteit van de darmbacteriën verhoogt, wordt het lichaam gezonder. Dit kwam ook uit de zogenaamde Lifeline studie. 1500 mensen uit de noordelijke provincies doen hieraan mee. Als de mensen de bacterien Faecalibacterium prausnitzii en Roseburia hominis hebben, zijn zij vaak gezonder. Volgens professor Ciska Wijmenga van het Groningen Universitair Medisch Centrum is het nog te vroeg om mensen deze stammen te geven. Maar in een andere scholing die ik gevolgd heb, werd het belang van bepaalde bacteriestammen wel benadrukt. Dit was bij een Duits bedrijf en zoals u wellicht weet, lopen zij in Duitsland wel meer voorop bij adviezen over meer “alternatieve” behandelingen op de gezondheid.

Mevrouw Wijmenga gaf wel aan dat medicijnen vaak een zeer slechte uitwerking hebben op genoemde variatie van onze bacteriestammen in de darmen. Vooral maagzuurremmers en antibiotica verstoren enorm. Er zijn ook gunstige medicijnen, waaronder metformine. Deze zorgt voor meer productie van de  korte ketenvetzuren. Immunoloog Eric Claassen, werkzaam bij de Vrije Universiteit van Amsterdam, gaf aan dat er geen algemene adviezen te geven zijn, maar dat je specifiek moet kijken per persoon. Dat dit te testen is met ontlastingsonderzoek is voor veel regulier werkende artsen een nieuw gegeven. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!