De dieetcoach
Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen, deel 4 predniso(lo)n
Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. De branchevereniging Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) heeft dit onlangs in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uitgebreid in kaart gebracht.
Tot voor kort was er weinig overzichtelijke informatie beschikbaar over wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. Om hier meer bekendheid aan te geven heeft het IVM uitgebreide overzichtsbladen met wetenschappelijke onderbouwingen opgesteld. Hierdoor is er nu informatie over de invloed van geneesmiddelgebruik op de voedingsstoffenstatus van ons lichaam en wisselwerkingen van bepaalde supplementen met geneesmiddelen beschikbaar. Voedingsstoffen tekorten treden vaak sluipend op en zijn lastig te herkennen. Zo kan bijvoorbeeld langdurig gebruik van predniso(lo)n leiden tot een mineralentekort. Prednison is een corticosteroïd die de lever omzet in het actieve prednisolon. Een corticosteroïd is een hormoon die door de bijnierschors wordt gemaakt. Als medicijn is het een synthetisch gemaakte variant. Prednison heeft invloed op het immuunsysteem. Het onderdrukt ontstekingsreacties.
Daarbij heeft prednison invloed op de bloeddruk en de water- en zouthuishouding. Prednisolon heeft vooral invloed op het immuunsysteem. De middelen worden onder andere ingezet bij reuma, verslechtering van de longen bij astma/COPD, colitis ulcerosa (ontstekingen in de dikke darm) en de ziekte van Crohn (ontstekingen in de dunne darm). Bij langdurig gebruik kan het leiden tot een verlaagd calcium- en/of kaliumgehalte in het bloed. Calcium is nodig voor de opbouw van de botten en het gebit. Daarbij is het nodig voor een goede werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het vervoeren van andere mineralen in het lichaam. Een te laag calciumgehalte leidt tot botontkalking. Zonder een preventieve behandeling krijgt 50% van de corticosteroïd gebruikers botontkalking! Een ernstig tekort aan calcium in het lichaam geeft botpijn, spierpijn en een waggelend looppatroon.
Kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstige invloed op de bloeddruk omdat het het bloeddruk verhogende effect van natrium tegen gaat. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en ook dat spieren zich samentrekken. Er is niet bekend hoe vaak het kaliumgehalte te laag is door het gebruik van predniso(lo)n. Een te laag kaliumgehalte kan spierzwakte en vermoeidheid geven. Ook hartritmestoornissen, krampen, spierpijn en buikklachten (obstipatie en misselijkheid) kunnen ontstaan. Het gebruik van predniso(lo)n verlaagt ook het magnesiumgehalte en het chroomgehalte van het bloed. Een te laag magnesiumgehalte geeft vermoeidheid en kramp. Daarbij heeft magnesium een taak bij de botopbouw.
Magnesium speelt bij nog 300 andere reacties in het lichaam een rol. Een te laag gehalte hiervan is dus onwenselijk en kan bij zeer lage waarden bijvoorbeeld ook verwardheid en hartritmestoornissen veroorzaken. Chroom speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam. Een te laag chroomgehalte is dus zeker niet wenselijks als u diabetes heeft. Wilt u meer over weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).