Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen, deel 5 de anticonceptiepil

De dieetcoach:

Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen, deel 5 de anticonceptiepil

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. De branchevereniging Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) heeft dit onlangs in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uitgebreid in kaart gebracht.

Tot voor kort was er weinig overzichtelijke informatie beschikbaar over wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. Om hier meer bekendheid aan te geven heeft het IVM uitgebreide overzichtsbladen met wetenschappelijke onderbouwingen opgesteld. Hierdoor is er nu informatie over de invloed van geneesmiddelgebruik op de voedingsstoffenstatus van ons lichaam en wisselwerkingen van bepaalde supplementen met geneesmiddelen beschikbaar. Het gebruik van de anticonceptiepil kan leiden tot een suboptimale voedingsstatus. De gecombineerde hormonale anticonceptiepil bevat zowel oestrogeen als progestageen. Oestrogeen remt de afgifte van het follikel stimulerend hormoon (FSH) en progestageen de afgifte van het luteïniserend hormoon (LH). Dit remt de groei van de eicel en de eisprong. Progestageen verandert ook de samenstelling van het slijmvlies van de baarmoeder, waardoor zaadcellen moeilijker passeren. Ook maken beide hormonen het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling. Er zijn aanwijzingen dat gebruik van de anticonceptiepil leidt tot een lagere foliumzuurspiegel in zowel het bloed als in de rode bloedcellen.

Foliumzuur is belangrijk voor DNA-aanmaak, DNA-reparatie, celgroei en celdeling. Daarmee is foliumzuur noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van ongeboren kinderen. Een foliumzuurtekort kan leiden tot bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid. Er zijn ook aanwijzingen dat het gebruik van de anticonceptiepil leidt tot een lagere magnesiumspiegel. Magnesium speelt een rol bij de energieproductie en daarbij ook nog bij 300 andere reacties in het lichaam. Magnesium speelt ook een rol bij de eiwitaanmaak, botopbouw en nucleïnezuuraanmaak, Nucleïnezuur is een onderdeel van ons DNA. Een te laag gehalte hiervan is dus onwenselijk en kan bij te lage waarden misselijkheid, braken en lusteloosheid veroorzaken.

En het kan bij zeer lage waarden bijvoorbeeld ook verwardheid en hartritmestoornissen geven. In sommige onderzoeken lijkt ook het vitamine B6 gehalte iets lager te zijn. Het is niet duidelijk of dit daadwerkelijk tot klachten leidt. Het is ook onduidelijk waardoor foliumzuur en magnesium in het bloed dalen bij gebruik van de anticonceptiepil. Risicogroepen voor een dalend magnesiumgehalte zijn mensen die te weinig magnesium gebruiken of veel magnesium verliezen, bijvoorbeeld bij stress, diabetes, een te snel werkende schildklier of (te) fanatiek sporten. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!