De Dieetcoach

Verpleegkundigen en verzorgenden krijgen slechts 24 uur voedingsonderwijs.

In het Nieuws voor Diëtisten las ik deze week het schokkende nieuwsbericht dat verpleegkundigen en verzorgenden slechts 24 uur voedingsonderwijs krijgen. Zij zijn toch de coördinator van zorg en deze geringe tijdsinvestering in zo’n belangrijk onderdeel van zorg is een kwalijke zaak.

Voor verpleegkundigen en verzorgenden is het heel belangrijk dat zij ondervoeding tijdig kunnen herkennen en dat ze aan de bel trekken als de patiënt niet optimaal eet of drinkt. Toch bestaat slechts 0,4 procent van de lessen (in totaal 24 uur) op de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden uit onderwijs over voeding. De Stuurgroep Ondervoeding heeft daarom een onderwijsexpertraad opgericht. De opleidingen voor
verpleegkundigen en verzorgenden erkennen dat er in de opleidingen te weinig aandacht wordt gegeven aan voeding.

Taken en verantwoordelijkheden rondom voedingszorg zijn echter niet duidelijk en verpleegkundigen voelen zich niet bekwaam om goede voedingszorg te leveren. Zo is (onder)voedingsonderwijs een ondergeschoven kindje geworden. Dat kan en moet anders, aldus de Stuurgroep Ondervoeding. De stuurgroep heeft met steun van het
ministerie van VWS een onderwijsexpertraad opgericht. Het doel is om voedingsonderwijs binnen hbo- en mbo-opleidingen Verpleegkunde en Verzorgende te verbeteren. Voorzitter van de onderwijsexpertraad, dr. Marian de van der Schueren: ”Wij zijn erg blij dat het ministerie van VWS dit project gedurende 1,5 jaar ondersteunt. We hopen dat er zo meer
verpleegkundigen en verzorgenden komen die voldoende zijn toegerust om goede ondervoedingszorg te leveren. Want uiteindelijk is iedereen die beter eet, eerder beter”.

Door ziekte ontstaat vaak ondervoeding. Maar liefst 25 procent van de patiënten in het ziekenhuis valt veel af of krijgt te weinig voedingsstoffen binnen voor een optimale genezing. In verpleeghuizen ligt het voorkomen van ondervoeding op 15 procent en in de wijkverpleging is het percentage nog veel hoger namelijk 33 procent. Dat is zeer zorgelijk want door ondervoeding verslechtert de prognose van de patiënt. Dit komt tot uiting in de cijfers: jaarlijks leidt ondervoeding tot 400 extra doden. En de kosten van ondervoeding in de Nederlandse gezondheidszorg liggen op 1,8 miljard per jaar. Voor de patiënt zelf wordt de kwaliteit van leven ook slechter, zie ook mijn artikel van vorige week. Nog een goede reden dus om ondervoeding op de kaart te zetten. Wilt u meer weten? Kom dan naar de gratis lezing “goed gevoed ouder worden” in De Metro op 19 maart aanstaande.

De lezing begint om 19.30 uur (inloop om 19.15 uur). Wel graag eerst opgeven zodat wij voldoende koffie bruin hebben. Bel met Irene van der Vuurst, dietist Libra dieetadvisering. Tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro),
Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). Ook verpleegkundigen, verzorgenden en mantelzorgers zijn van harte welkom.

error: Bericht Beveiligd!