De dieetcoach
Plantaardig dieet goed voor de darmen
Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben de resultaten van hun onderzoek gepresenteerd op een Europees congres voor gastro-enterologen. Uit het onderzoek blijkt dat peulvruchten, groente, fruit, granen, vis en noten een positief effect op het darmmicrobioom hebben (voorheen ook wel darmflora genoemd). Vlees, fastfood en geraffineerde suikers hebben een negatief effect. Een gezond darmmicrobioom zorgt onder andere voor een goede vertering, een betere weerstand en vorming van vitamines.
De onderzoekers van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en de afdeling Genetica van het UMCG hebben data gebruikt van zowel gezonde mensen als patiënten met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Uit het onderzoek bleek dat een voeding die rijk is aan brood, peulvruchten, vis en noten zorgt voor een afname van schadelijke bacteriën in de darm. Ook daalt het niveau van ontstekingsstoffen in de ontlasting, waarvan bekend is dat het niveau toeneemt bij een darmontsteking. Rode wijn, peulvruchten, groenten, fruit, granen, vis en noten zorgen voor een grotere hoeveelheid bacteriën met ontstekingsremmende functies. Een hoge consumptie van vlees, fastfood en geraffineerde suikers gaat samen met een afname van gunstige bacteriën en zorgt juist voor een toename van ontstekingsstoffen. In het onderzoek zijn ook gunstige effecten gevonden van plantaardige voedingspatronen. Die gaan samen met hoge aantallen van korte-keten vetzuren. Deze vetzuren zijn de belangrijkste energiebron voor cellen in de dikke darm, waardoor deze in een goede conditie komt.
Plantaardige eiwitten helpen bij de aanmaak van vitamines en aminozuren, bij het uitscheiden van ammonium en bij de afbraak van suikeralcoholen. Plantaardige eiwitten lieten ook een positief effect zien op de samenstelling van de darmbacteriën. Zo is het aantal bifidobacteriën hoger bij een hoge inname van plantaardige eiwitten. Bifidobacteriën hebben gunstige eigenschappen zoals het verteren van voedingsvezels en de productie van vitamines en genoemde korte-keten vetzuren. Dierlijke eiwitten hadden juist een tegengesteld effect op het aantal bifidobacteriën. “Veel mensen hebben last van darmziekten”, zegt hoofdonderzoeker Laura Bolte. “Ons onderzoek geeft meer inzicht in de relatie tussen voeding en darmziekten.
Uit de resultaten blijkt dat letten op je voeding een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling en beheersing van darmziekten. Een voeding op basis van bijvoorbeeld noten, fruit, groenten en peulvruchten, gecombineerd met matige consumptie van dierlijk voedsel zoals vis, vlees en zuivel is het beste voor je darmecosysteem”. Als je met voeding de diversiteit van de darmbacteriën verhoogt, wordt het lichaam gezonder. Van medicatie is juist bekend dat het ons darmmicrobioom verslechterd. Vooral maagzuurremmers en antibiotica verstoren enorm.
Wilt u meer weten of zelf met uw darmgezondheid aan de slag? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).