De dieetcoach
Nog steeds nauwelijks groente in de restaurants
Vorige week gingen wij uit eten omdat nu ook onze jongste zoon het rijbewijs heeft gehaald. Wat een gezellige avond moest worden, werd dit dankzij groente even niet. Ik hoor uw hersens kraken, hoezo? Wat heeft het eten van groente met gezelligheid te maken?
Het restaurant waar wij gingen eten serveerde bij onze hoofdgerechten twee bakjes groente van, geschat, nog geen 100 gram per bakje. Wel zaten er vier bakjes patat/ gebakken aardappelen bij en 2 bakjes mierzoete rabarbercompote. Wij waren er met zes personen, dus ik vroeg meteen even of ik er groente bij kon krijgen. De eigenaresse, tevens serveerster, zei mij dat ik het eerst maar op moest eten. Tja, ik was kwaad omdat ik zo kleinerend werd aangesproken en daarbij ook omdat ik gewoon meer groente wilde eten.
Mijn tafelgenoten vonden dat ik het inderdaad maar eerst op moest eten en dan een nieuwe “lading” moest vragen. Waarop ik in één seconde één van de bakjes groente op mijn bord deed. Maar toen namen de tafelgenoten dus niet direct de andere groente en werd er dus geen extra groente gebracht. Waarop bij ons aan tafel een discussie ontstond omdat ik vind dat iedereen meer groente zou moeten eten. En dat deze twee bakjes nog niet eens genoeg waren voor één persoon omdat de aanbeveling 250 gram gaar op het bord is. De tafelgenoten, allemaal directe familieleden overigens, vonden dat het niet geldt als je uit eten gaat. En kennelijk vinden anderen dit ook, want bij kritisch kijken naar wat er terug ging naar de keuken, zag ik dat van andere tafels de groenten zelfs onaangeroerd terug gingen. Daar werd ik dus wel met mijn neus op de feiten gedrukt. Mijn tafelgenoten vonden dat ik eens op moet houden met het dwangmatig pushen van het eten van groente en dat het op zo’n avond echt niet hoeft. Maar wij kunnen niet alle goede stoffen van groenten, zoals vitamine C, opslaan en zullen dit elke dag moeten eten/aanvullen.
Daarbij helpen groenten dus ook om ons meer vezels te laten eten. Hierdoor werken onze darmen beter. En wist u dat wel 12,5% van de mensen darmklachten heeft. Vaak eenvoudig op te lossen door het eten van meer groente. En het werkt dus echt beter als u dat elke dag doet! Groente levert naast vezel ook belangrijke mineralen die helpen om de bloeddruk te verlagen. Het zogenaamde DASH dieet (Dietetary Approaches to Stop Hypertension) heeft bewezen dat de bloeddruk daalt als we meerdere porties groente gaan eten. Groente levert ook beschermende stoffen zoals anti-oxidanten, flavonoïden en andere bio-actieve stoffen. Deze stoffen zorgen er mede voor dat vaatschade wordt voorkomen. Ook worden deze stoffen wel in verband gebracht met het verminderen van het risico op kanker en andere welvaartsziekten. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen gemiddeld130 gram groente per dag eten. De aanbevolen hoeveelheid is 250 gram. Bovengenoemde effecten worden groter naarmate we meer groente nemen.
Mijn familieleden zijn deze pleidooi dus wel een beetje zat. Zij hebben het ook al vaker gehoord…en willen het niet horen bij gezellig uit eten gaan. Uiteindelijk kregen wij met zijn allen nog één bakje groente extra. Gelukkig had ik ook al wat groente bij mijn lunch genomen J. En ik had dankzij dit voorval weer een mooi onderwerp voor mijn artikel.
Wilt u eens kritisch naar uw voeding kijken om te zien of er gezondheidswinst te behalen is? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).