Op 24 november 2019 zijn de heer en mevrouw Sijbesma – Wiersma 60 jaar getrouwd.

Het echtpaar trouwde in 1959 in de gemeente Baarderadeel (Mantgum). Wethouder Boukje Tol kwam bij het echtpaar langs om namens het gemeentebestuur van Waadhoeke de felicitaties over te brengen.

De heer Rinse Sijbesma is op 23 augustus 1935 geboren in Welsrijp. Mevrouw Aafke Wiersma haar wieg stond in Rinsumageest. Zij is geboren op 15 januari 1938.

Rinse volgde de timmermansschool en was daarna aan het werk bij de timmerman voor een kwartje per uur. De woning, vlakbij Itens, die hij als eerste grote klus vanaf de grond af aan gebouwd heeft staat er nog steeds degelijk bij. Daar is meneer best trots op! De timmerman ging helaas failliet, maar  “dat lag niet aan mijn uurloon” , aldus meneer Sijbesma. Aafke werkte in die jaren als hulp in de huishouding bij de veearts in Mantgum.

Het echtpaar kwam op een bijzondere manier met elkaar in de kunde. Aafke haar vader had een fietsenstalling bij de boerderij, ze woonden inmiddels in Menaam. Voor de grap had hij al eens tegen Rinse gezegd: “Zoek maar 1 van de 5 dochters uit in plaats van een fiets”. Zo kreeg meneer Sijbesma eerst verkering met een jonger zusje van mevrouw Wiersma. Maar dat heeft hij na een tijdje uitgemaakt. Vervolgens kwam Aafke tijdens de Rypster Merke even verhaal halen bij Rinse. “Waarom heb je het uitgemaakt met mijn zusje?” Ze raakten verder aan de praat en Rinse bood aan om haar even thuis te brengen, “Dan kunnen we het er nog even over hebben”. Hij moet haar gelijk overtuigd hebben, want vanaf toen sloeg de vonk tussen hen beide over en zat meneer Sijbesma wederom aan de tafel in Menaam. Tijdens zijn dienstjaren hielden ze contact. Zo nu en dan werd er een kaart heen en weer gestuurd met een paar xx- jes onder de postzegel. Na de diensttijd zijn ze getrouwd en zijn ze via via aan een huisje in Schalsum gekomen.

Meneer Sijbesma werkte bij Bierhandel de Wind in Franeker, hij maakte daar onder andere de meest lekkere limonade. Hij heeft daar 21 jaar gewerkt, tot de baas definitief stopte. In de laatste 8 jaren had hij inmiddels met zijn beide broers leiding overgenomen. Later heeft hij zich laten omscholen en is hij de betonbouw in gegaan tot hij het op zijn 61ste genoeg vond en gestopt is met werken. Mevrouw Wiersma had in Schalsum diverse adressen waar ze in de huishouding hielp en werd later, via de gemeente, vaste schoonmaaksters in de school van Schalsum.  Het paar kreeg 3 zonen en heeft 3 kleinzonen, een drieling. 

Ze zijn erg actief! Meneer heeft minimaal 36 jaar de krant rondgebracht en brengt nu nog steeds de post voor FRL post rond. Mevrouw heeft jarenlang gezongen bij een plaatselijk koor, ze zijn nog steeds vrijwilliger in het dorpshuis en fietsen iedere zomer mooie kilometers met de buren. Na 60 jaar zijn ze absoluut niet op elkaar uitgekeken. Meneer Sijbesma zegt lachend:  “Het is net als antiek: inruilen valt tegen, het antiek is niet veel waard, dus ik kan haar maar beter houden. Met humor kom je een heel eind in een relatie en geef elkaar de ruimte voor eigen hobby’s”.  

Foto: Joachim de Ruijter
error: Bericht Beveiligd!