De dieetcoach

Een mooie taak voor de diëtist

In Nieuws voor diëtisten las ik dat uit onderzoek is gebleken dat 15 procent van alle sterfgevallen in West-Europa te wijten is aan ongezonde voeding. Professor Marianne Geleijnse pleit voor advies op maat gegeven door de diëtist!

Op 30 januari vond de publiekslezing “Gezond eten: over geloven en bewijzen” plaats in Driebergen. De lezing was georganiseerd door de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV). Professor Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research sprak de hoop uit dat de Nederlandse bevolking blijft vertrouwen in de wetenschap én in de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Anders is volgens Geleijnse al het onderzoek voor niets geweest en zal er ook niets veranderen aan bovengenoemde zorgwekkende cijfers.

In onze huidige informatiemaatschappij is het volgens Geleijnse voor de consument onduidelijk welk advies wetenschappelijk onderbouwd is en welk advies slechts berust op het aanprijzen door een goeroe. Er valt namelijk nog veel winst te behalen in het bereiken van de burger met richtlijnen en adviezen van de Gezondheidsraad. De zender van deze informatie heeft in de ogen van Geleijnse een verantwoordelijkheid om de juiste informatie te willen leveren. De ontvanger, de burger, heeft op zijn beurt weer de vrijheid en verantwoordelijkheid om op zoek te willen gaan naar de juiste informatie en dus niet alles lukraak over te nemen. De rol die diëtisten hebben in deze wisselwerking van informatie, is het op een goede en aantrekkelijke manier overbrengen van de wetenschappelijk onderbouwde kennis door het geven van advies op maat! Volgens Geleijnse is het daarbij belangrijk om ook mee te kunnen leven met de ontvanger. Zonder inlevingsvermogen kun je namelijk nooit aanhaken bij de belevingswereld van de ontvanger en zal je nooit tot hem/haar kunnen doordringen. Om meer burgers gezond te laten eten, is het volgens Geleijnse belangrijk om meer samen te gaan werken. “De voeding” als een collectief begrip staat namelijk voor een enorme uitdaging: niet alleen het terugdringen van de ziektelast, maar ook de milieudruk verminderen en zorgen voor een eerlijke voedselverdeling wereldwijd.

Alleen door samen te werken kan dit doel behaald worden, van arts tot voedingswetenschapper en dus ook samen met de diëtist. Persoonlijk werd ik heel blij van deze boodschap. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat gezonde voeding nog veel meer mooie resultaten kan geven. Behalve minder sterfgevallen wordt de kwaliteit van leven door gezonde voeding ook beter. Bijna alle ziektebeelden hebben een relatie met voeding. Denk maar aan diabetes, hartfalen, longziekten, nierfalen, maagdarmklachten, voedselallergieën, kanker, hoge bloeddruk, reuma, te trage schildklier, Multiple Sclerose, jicht, botontkalking, ziekte van Parkinson en zelfs de ziekte van Alzheimer. Vaak speelt ook onbedoeld gewichtsverlies of juist overgewicht een rol. Maar ook de voedingskeuzes zelf kunnen klachten verminderen.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!