De dieetcoach
Extra eiwit wel of geen noodzaak?
Vorige week zag ik een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over eiwitten, ook wel proteïnen genoemd. Er werd uiteengezet waar eiwitten in zitten, hoeveel wij dagelijks nodig hebben en wat de gevaren van teveel eiwitten in onze voeding zijn. Maar ook waarom de eiwit verrijkte producten voor de meesten van ons niet werken.
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Onze voeding bevat 22 aminozuren, waarvan wij er 9 niet zelf kunnen maken. Deze dienen dus zeker in ons voedsel te zitten. Om de eiwitten in ons lichaam te benutten, moeten deze aminozuren als het ware van elkaar los geknipt worden. Dit gebeurt vooral in onze maag, maar ook in het eerste deel van de darm. Dit is de twaalfvingerige darm. Als onze maag niet zuur genoeg is, kan het al moeilijk zijn om eiwitten op te nemen.
Denkt u bijvoorbeeld aan het gebruik van maagzuurremmers. Hier werd in de uitzending niets over gezegd. Wel werden er allerlei producten uit de supermarkt schappen gehaald waar extra eiwit in zou zitten. Dit varieerde van pindakaas tot zuivelproducten, maar ook mueslirepen en pannenkoekenmix. Het werd in het programma niet duidelijk waarom de fabrikanten de extra eiwitten in hun producten doen. Ook bij het nabellen werd het niet duidelijk. De gebelde diëtist gaf in het programma aan dat 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht gewoonlijk voldoende is. Bij ziekte of verlies van spiermassa is 1,2-1,5 gram nodig. Hierbij moet opgemerkt worden dat bij opbouw van spiermassa bewegen ook echt nodig is. Anders creëert u met de extra eiwitten alleen maar een buikje. Eiwitten kunnen immers ook als brandstof gebruikt worden. Daarbij werkt eiwit verrijkt eten om deze reden ook alleen als er voldoende energie in onze voeding zit. Anders wordt het extra gegeten eiwit ook als brandstof gebruikt. Wat ik zelf grappig vond uitgelegd, is het feit dat gewone natuurlijke producten, zoals vis, vlees, noten, peulvruchten, kaas en kwark, maar ook de 100% pindakaas (de onbewerkte variant van pindakaas) natuurlijk veel meer eiwitten per 100 gram leveren dan de door de fabrikanten gemaakte producten.
Daarbij werd heel duidelijk aangegeven dat er naast extra eiwitten ook veel suiker in de producten wordt gestopt. Zo gezond is het dus allemaal niet. Die boodschap kwam wel goed over. Zelf raad ik deze producten ook niet echt aan, maar soms kan het handig zijn voor iemand die de 4x 20 gram eiwitregel toepast. Dit betekent dat iemand die wil aansterken 4 maaltijden met 20 gram eiwitten eet. Van de eiwitten die wij eten wordt namelijk ook een groot gedeelte door onze darm verbruikt. De darm gebruikt eiwitten voor het onderhoud van de eigen cellen.
Hierdoor zijn er eiwitverliezen. Bij het eten van 20 gram eiwitten in één keer, weet u zeker dat er voldoende eiwitten in het bloed terecht komen. Dan kan het vanuit het bloed naar de weefsels die het nodig hebben. Soms kan dan een eiwitrijker product dan net helpen om deze grens, van 20 gram, te bereiken. Dit is de enige reden die ik kan bedenken om zo’n eiwit verrijkt product te nemen. Als u teveel eiwitten neemt, worden deze dus als brandstof gebruikt. Dit is alleen schadelijk voor mensen met een slechte nierfunctie.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra dieetadvisering, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.