De dieetcoach

Een versleuteld maagdarmkanaal om gewicht te verliezen, deel 1

Recent volgde ik een Webinar, die een dag duurde, over de zogenaamde gastric bypass en de gevolgen voor uw gezondheid. Niets dan mooie resultaten zou je denken, maar op de lange termijn kunnen er flinke problemen ontstaan. Op de korte termijn zijn de resultaten wel hoopgevend. Hieronder een uitleg.

Jaarlijks krijgen meer dan 10.000 mensen een gastric bypass (GB) met als doel afvallen voor de gezondheid. Door gewichtsverlies kan diabetes type 2 verbeteren of zelfs verdwijnen. Maar ook de bloeddruk daalt, de kans op hart- en vaatziekten vermindert en rug- en gewrichtsklachten verbeteren. Dit komt allemaal door gewichtsverlies. Nu denkt u vast, net als de rest van Nederland, dat het gewichtsverlies bij een GB spectaculair is. U verliest immers tot 60% van uw overgewicht. Tja en daar wordt de eerste denkfout al gemaakt. Stel u bent 1.80 m lang en u weegt 120 kilo. Uw overgewicht, het gewicht dat u teveel heeft, is dan zo’n 40 kilo. Met de GB valt u 60% van deze 40 kilo af. Dus 24 kilo.

Dat is natuurlijk heel mooi, maar daarvoor versleutelt u uw maagdarmkanaal zodanig dat het onomkeerbaar verandert. De vertering verloopt hierdoor niet meer zoals anders en dit kan in de toekomst problemen opleveren omdat er een soort van ondervoeding ontstaat. Voor ik verder ga uitleggen wat er zoal verandert, wil ik u nog even vertellen dat ook met gewone voeding, aangepast aan wat u nodig heeft, gewichtsverlies mogelijk is. Ik heb meerdere personen onder mijn hoede die al minstens 20 kilo lichter zijn geworden. Vaak met een koolhydraatbeperkte voeding (let op: dit is lang niet zo streng en moeilijk vol te houden als koolhydraatarm eten!!), maar ook wel door “gewoon” eten zonder pakjes, zakjes en overbodige suikers, maar mét volle producten. Terug naar de GB. Hierbij wordt de maag verkleind en de dunne darm wordt doorgesneden. Het geheel wordt dan verderop in de dunne darm aan elkaar gezet, waardoor een groot deel van de dunne darm niet meer bij het verteringsproces betrokken is.

De maagportier (van maag naar de darmen) verdwijnt en het eten komt rechtstreeks in uw dunne darm terecht. De maag die normaal het voedsel opvangt, doet dit nu niet meer omdat hij te klein is. Daarbij zijn er ook nog nauwelijks spijsverteringssappen in de maag. De eiwitvertering verloopt hierdoor zeer moeizaam. Maar ook kan er zogenaamde dumping ontstaan. Hierbij zijn er twee soorten dumping. De vroege dumping ontstaat doordat het eten in de dunne darm vocht aantrekt om de vertering te verbeteren. Dit vocht komt uit uw lichaam. Er kan vermoeidheid en een licht gevoel in het hoofd ontstaan. Soms gaan mensen ook zweten, trillen en braken en krijgen zij last van misselijkheid, een opgeblazen gevoel en/of diarree. Bij de late dumping zakt het bloedsuiker (bloedglucose) ongeveer 1-3 uur na het eten te snel waardoor er verschijnselen van een hypoglykemie ontstaan: zweten, trillen, verwardheid en een hongergevoel.

Normaal gesproken duurt 2-3 uur voordat voedsel de maag verlaat. Als een deel van de maag verwijderd is, komt voedsel echter veel sneller aan in de dunne darm. Door deze versnelling zijn de productie van insuline en de stijging van de bloedsuiker niet meer op elkaar afgestemd. Suikers worden versneld opgenomen, maar een hoge bloedsuikerspiegel vraagt om de productie van insuline. Deze productie komt te laat op gang. Hierdoor wordt nog steeds insuline afgegeven wanneer de bloedsuikers al uit de bloedbaan zijn verdwenen. Hierdoor ontstaat het te lage bloedsuiker. Met de juiste voedingsadviezen is hier veel aan te doen. Behalve deze effecten zijn er ook vervelende lange termijn effecten bekend. Zoals galstenen, een littekenbreuk, zweren, vergroeiingen in de darm, bloedarmoede, tekort aan vitamine B12, tekort aan de vet oplosbare vitamines A, D, E en K, stoornissen in de mineralenhuishouding en haarverlies. Het levenslang geadviseerde vitamine- en mineralenpreparaat is dus echt geen overbodige luxe. Volgende week zal ik hier verder op ingaan.

Wilt u nu al meer weten of uw eetpatroon eens onder de loep nemen? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst diëtist Libra. Tel.: 06-11276810.  Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!