De dieetcoach
Neem een voorbeeld aan de Britten: zorg voor een gezond(er) gewicht
Deze week las ik in de Leeuwarder Courant dat Boris Johnson de Britse bevolking oproept om af te vallen om zo Corona te verminderen. Hij gaf aan dat hij zelf ook veel te zwaar was toen hij Corona kreeg. Volgens het artikel werkt hij hier nu aan en is hij al 6 kilo lichter. Johnson voelt zich een stuk fitter. En dat is nu net wat ik ook wel eens heb verzucht. Iedereen zou gewoon eens moeten ervaren hoe het is om zonder of met veel minder overgewicht door het leven te gaan.
Mijn zwager geeft dan altijd aan dat hij gewoon te weinig lichaamslengte heeft voor zijn gewicht. Zo kunt u het ook benaderen. Maar wat graag zou ik iedereen eens een aantal dagen het gevoel willen geven van iemand die een gezond gewicht heeft. En daarbij dus ook energie over heeft om, naast de dagelijks beslommeringen, te gaan bewegen. Veel mensen hebben dit helaas niet meer. Onder andere veroorzaakt door onze consumptiemaatschappij.
Een voorbeeld hiervan lag bij mij voor de deur van ons vakantiehuis. Aangewaaid: een lege verpakking van een XXL frikadel. Er staat een lengtemaat op van 35 cm. Wie verzint zoiets? En nog erger: wie wil en kan zoiets opeten. Ik moest er wel om lachen, want deze vrije week zijn wij bezig met de Vegan Switch (waarbij er 4 dagen veganistisch gegeten wordt om de opgeslagen gifstoffen kwijt te raken). En ja dat was ook bij mij wel eens nodig. Want ook diëtisten eten soms “foute”, bewerkte producten. En ook wij gaan hiervan groeien. En dan helaas niet, zoals mijn zwager zou willen in de lengte, maar in de breedte.
Terug naar Groot Brittannië. De Britse onderminister van Gezondheid, Helen Whately, heeft Britten opgeroepen om minder te eten en gewicht te verliezen. Dit omdat gebleken is dat mensen met extreem overgewicht twee keer zo vaak lijden aan het coronavirus dan mensen met een gezond gewicht. Zij gaf aan dathet coronavirus “een van de grootste gezondheidsuitdagingen” voor hun land is. Volgens onderzoekers van de Oxford University geven de Britten aan meer te eten en meer alcohol te drinken sinds de invoering van vrijheid beperkende coronamaatregelen van de overheid. Daarbij bewegen zij minder. De onderzoekers baseren zich op een enquête, waarbij achthonderd mensen de afgelopen weken werden ondervraagd over hun gezondheid en gewoontes.
De onderzoekers constateren dat veel ondervraagden ook mentale problemen hebben gekregen. Persoonlijk verwacht ik dat de situatie in Nederland precies hetzelfde is. De Britse regering kondigde afgelopen maandag maatregelen aan om overgewicht aan te pakken. Zo moeten calorieën beter worden aangegeven op de verpakking en mag er voor 21.00 uur op de televisie geen reclameboodschappen voor fastfood worden gemaakt. Ook mogen Britse winkels geen snoep en chocolade meer bij de kassa’s verkopen. En kortingsacties voor ongezonde producten gaan in de ban. Dit laatste is mij ook al langere tijd een doorn in het oog. Reclamefolders bevatten bijna alleen maar ongezonde producten.
Wat zou het fijn zijn als er groente en fruit in de reclame komt en nog nauwelijks koek, chips, drop, drank, zoute mixen om uw warme maaltijd “lekkerder” te maken, soepen, sauzen, diepvriespizza’s, ijs, en ga zo maar door. De Britse regering neemt mooie maatregelen en hopelijk volgt Nederland snel. Hoewel onze overheid veel te afwachtend is (zie ook mijn artikel van vorige week over zout, waarbij ik dus schreef dat er al sinds 2008 plannen zijn om zout te minderen. En dat zijn nog steeds alleen maar plannen).
De Britse maatregelen vormen een begin om overgewicht te gaan aanpakken. Mensen hebben daarbij ook begeleiding nodig om de ongewenste gewoonten op termijn te veranderen. En om dit langdurig vol te houden. Dat is in onze obesogene omgeving best lastig. De diëtist kan u hierbij helpen.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.