Het historisch magazine Franicker nummer 20 van de Vrienden van Franeker is van de pers gerold.  In dit nummer van Franicker zijn het dit keer niet de historische bouwwerken die centraal staan, maar de mens. 

Dit jaar herdenken we dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Speciale aandacht voor deze periode is dan wel op zijn plaats. Opmerkelijk is het artikel van Jacob van Sluis over het stadhuis in de periode ‘40-‘45. Hij doet een spannend boekje open over burgemeesters en gemeentesecretarissen, hun anti- of pro-Duitse houding, beïnvloeding door hun directe omgeving en de mogelijke consequenties voor de bevolking van Franeker.  

Voorafgaand aan de bezettingstijd was er acht jaar lang in Franeker een heuse kibboets gevestigd. Daar konden Joodse idealisten het boerenvak leren voor ze naar Palestina emigreerden. In 1941 maakte de bezetter er een eind aan. Een grondig onderzoek bracht dit voorjaar weer veel nieuwe informatie aan het licht. Berber Bijma geeft enkele van de tachtig kibboetsbewoners een gezicht. 

Behalve herdenken is er meer over Franeker te vertellen: een artikel gaat over ‘bakkers die slechte schakers zijn’, aldus Godfried Bomans en een ander behandelt een nieuwe wetenschapspenning genoemd naar de Franeker professor Everwinus Wassenbergh. Voorts is er aandacht voor gevelstenen in Franeker, een familiehistorie en komen we meer aan de weet over de bloemen-planten-en-mensen-vriend Piet Heitman: ‘het zijn niet zozeer de gebouwen, maar eerder de mensen die mij aan deze stad binden’. En natuurlijk lezen we waarom Dorien Krijt en Albert Idzinga de winnaars zijn van de ‘Korendrager 2019’, de Stadsschoonheidsprijs van de stad Franeker.  

Franicker is gratis voor de leden van Vrienden van Franeker en voor 4,95 euro verkrijgbaar bij Primera, Bruna en Museum Martena. 

Op het omslag Franicker 20, is de toegangspoort van het hofje Westerhuis Gasthuis afgebeeld (Foto: Gerke A. Hofstra)

error: Bericht Beveiligd!