Maandenlang, in de donkerste tijd van het jaar, moesten de inwoners van Franeker het doen met een onverlicht uurwerk op de Martinitoren. Maar binnenkort zijn wijzerplaat en wijzers weer verlicht, dankzij financiële steun van de Stichting Franeker Stadsschoon en Stichting Familie Wetterauw. Dan weten de Franekers weer hoe laat het is.

Eind november vertoonden de wijzerplaten plots kuren. De wijzerplaat en de grote of de kleine wijzers waren deels onverlicht. Onnodige verwarring. Om die reden werd de gehele verlichting van het uurwerk gedoofd. Nu, begin maart zal het probleem verholpen zijn. Met een speciale, hoge kraan wordt de wijzerplaatverlichting aan vier zijden vervangen, aldus Gerard van Dijk van de Stichting tot behoud van Monumenten in de gemeente Waadhoeke, eigenaresse van de kerktoren.

Waarom is de toren niet van de kerk?
Dat de toren een andere eigenaar kent dan de Martinikerk, is een overblijfsel uit de Franse tijd toen kerk en staat in1798 gescheiden werden. De kerken in Nederland werden verdeeld onder de lokale kerkgenootschappen, terwijl de torens bij de burgerlijke overheid bleven. De torens en hun klokken hadden immers een publieke functie: als uitkijkpost, voor alarmering bij dreigend gevaar of brand en zelf als gevangenis.

Die gescheiden situatie is nog steeds zo, niet alleen in Franeker, maar in meerdere dorpen in Waadhoeke. Reden waarom de Stichting tot behoud van Monumenten in de gemeente Waadhoeke, behalve voor de Martinitoren, ook zorgdraagt voor nog eens tien andere kerktorens in de gemeente.

error: Bericht Beveiligd!