Simon Vestdijk-leerling Kjeld Grijpma in de finale beeldende kunst van de Arts eXpression
Kjeld Grijpma (14) van Simon Vestdijk locatie Franeker is één van de finalisten van de Arts eXpression van OVO Fryslân-Noord (scholen van OSG Piter Jelles en RSG Simon Vestdijk). De Arts eXpression is een groot jaarlijks terugkerend evenement voor de ruim 5300 leerlingen van de 12 scholen in Kollum, Dokkum, Leeuwarden, Franeker en Harlingen.
Kjeld zijn kunstwerk kwam met de meeste stemmen van leerlingen en docenten als winnaar uit de voorrondes van de school. Kjeld, die de route vmbo-basis – Zorg & Welzijn- volgt, is de eerste en trotse finalist vanuit Simon Vestdijk Franeker
Coronadepressie inspiratie voor kunstwerk
Het thema van de Arts eXpression is dit jaar ‘Nocturne’ (oftewel de nacht). Kjeld vertaalde het thema ‘Nocturne’ in de donkere gevoelens die veel jongeren en ook hijzelf hebben ervaren tijdens de recente lockdowns. Op het donkere kunstwerk dat gemaakt is met ‘Picsart’, is Bart Simpson te zien die onderuitgezakt achter zijn computer zit in een zwarte kamer. “Bart kan in de avond zijn ware gezicht laten zien als hij eindelijk achter een beeldscherm weg mag”, vertelt Kjeld, “online zet hij voor het scherm een glimlach op, maar het scherm is een soort masker. Pas als het masker af kan en het beeldscherm uitgaat, wordt hij weer zichzelf. Hij voelt zich moe van alle online-meetings, verveeld door de lockdown en depressief door het gebrek aan sociaal contact.” Op het kunstwerk staat dan ook de tekst: ‘I am sad, but I hide it well’. “Zelf heb ik daar ook last van gehad en ik weet dat ook veel andere jongeren die gevoelens hadden. Het was gewoon geen leuke tijd. Maar na de lockdown ben ik er wel bovenop gekomen doordat ik weer vrienden om me heen kon hebben en dingen kon gaan doen.”
Pitch voor de camera
Op 27 juni jl. hield Kjeld zijn ‘pitch’ over het kunstwerk voor de camera van de Videobrouwers in Leeuwarden. Hij vertelde over de vertaling van het thema in zijn kunstwerk, wat hem inspireerde en met welke materialen hij werkte. De video wordt, samen met die van de andere finalisten, gebruikt voor de digitale finale-tentoonstelling. Leerlingen en medewerkers van alle 12 scholen jureren en stemmen op het beste kunstwerk en bepalen wie de winnaar wordt van de editie van 2021.