foto ter illustratie

Blessum blij: Mariakerk wordt dorpshuiskamer

Een centrale huiskamer voor Blessum. Die rol krijgt de monumentale Mariakerk na een forse herinrichting die later dit jaar begint. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van inwoners in vervulling. “Geweldig! Wat hebben wij hier hard voor gewerkt”, reageert woordvoerder Jan Mennema.

Het gebouw is al veelvuldig in gebruik voor allerlei activiteiten. Een energieke commissie van vrijwilligers staat daar al heel lang borg voor. De Mariakerk is bovendien alle dagen van het jaar open. Passanten kunnen er niet alleen een kijkje nemen, zelf een kop koffie zetten kan ook. Sociale energie is een van de sterke punten van het Friese platteland en het dorpsleven, zegt Mennema, en het dorp wil dat verder versterken. “Aandacht voor elkaar en voorkomen dat mensen eenzaam worden. Naar elkaar luisteren en verbinding maken. Dat zorgt er ook voor dat mensen in een dorp willen wonen.” De eigenaar van de kerk, Stichting Alde Fryske Tsjerken, heeft samen met plaatselijke vrijwilligers een plan gemaakt voor aanpassing van de Mariakerk.

Door acht monumentale kerkbanken uit de kerk te halen en elders op te slaan, en bovendien vier kerkbanken verrijdbaar te maken, krijgt de kerk een open ruimte voor een huiskamersfeer. Die is geschikt voor multifunctioneel gebruik. Andere belangrijke elementen van het plan zijn vernieuwing van de keuken en het toilet, het egaliseren van de vloer, herstel van stucen schilderwerk en het plaatsen van achterramen in de kerk. De verbouw start dit najaar. “In prachtige tsjerke ûnderhâlde foar de mienskip past echt perfekt by ús missy”, zegt directeur Atze Jan de Vries van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. “Grutte kompliminten foar de minsken yn it doarp dy’t der in soad tiid yn stutsen hawwe om dit mooglik te meitsjen.”

Mennema spreekt van “een warme jas voor de mienskip en toekomst voor het Blessumer verleden”. De kosten bedragen bijna €255.000. Dat geld is opgebracht door donateurs en vrijwilligers van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, particulieren, de gemeente Waadhoeke, het Iepen Mienskipsfûns van de provincie Fryslân, de Stichting Alde Fryske Tsjerken zelf en fondsen, waaronder: Fonds Bolsward-Dronrijp 1993, Stichting Siebolt, Rabobank Coöperatiefonds, Meindersma-Sybenga Stichting, Zwerver Broersma Fonds, Van Cuijck Fonds, Restauratiefonds Peter Francis Segaar en Kijlstra Smid Fonds.

De kerk is al sinds 1975 van de stichting. Sinds jaar en dag zijn er vrijwilligers actief. Steeds als de stichting een kerk overneemt, wordt er een Plaatselijke Commissie van vrijwilligers gevormd die het pand mag gaan gebruiken en openstellen voor publiek.

error: Bericht Beveiligd!