Als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus zijn er tot nader bericht geen colleges van de Academie van Franeker te volgen in de Botniastins te Franeker. Het is echter wel mogelijk om de geprogrammeerde colleges via een live-stream online te volgen via het youtube kanaal van de Academie van Franeker.

De corona-pandemie trekt diepe sporen. De meest in het oog springende gevolgen zijn de gezondheidscrisis, onmiddellijk gevolgd door de economische en sociale crisis. Om deze crises zo goed mogelijk te bestrijden hebben overheden van getroffen samenlevingen hun handen vol. De maatregelen die genomen worden zijn soms van ongekende omvang. Ineens blijkt het mogelijk dat de overheid bepaalt dat iedereen thuis moet blijven en dat enorme geldbedragen op nationaal en internationaal niveau worden vrijgemaakt om hulp te bieden. Ook in Nederland zijn deze patronen herkenbaar. Daarom is het interessant om na te gaan welk effect de corona-crisis op de rol van overheden heeft en of de gekozen aanpak een duurzaam effect zal hebben. Vandaar dat de Academie van Franeker ervoor heeft gekozen bij de opening van het nieuwe academisch jaar dit thema centraal te stellen. 14 oktober a.s. is het volgende online college binnen dit thema, gegeven door prof. Dr. Ko de Ridder en op 21 oktober sluit Porf. Dr. Steven Brakman de serie af.

Na Corona: Een beschouwing over bureaucratie

De collegereeks wordt voortgezet met een beschouwing over bureaucratie. Hierover spreekt prof. dr. Ko de Ridder, emeritus-hoogleraar Bestuurskunde aan de RUG. Het lijkt wel alsof er tijdens de coronacrisis ineens van alles mogelijk is wat daarvoor – als gevolg van bureaucratische hindernissen? – niet of nauwelijks van de grond kwam. Een prachtig voorbeeld was de snelle uitbreiding van het aantal IC-bedden in ziekenhuizen, wat in normale tijden niet – of pas na vele jaren van moeizaam overleg – gerealiseerd had kunnen worden. Wat is dat eigenlijk: bureaucratie? En waarom heeft het altijd die negatieve bijklank? Breekt Covid 19 bureaucratische barrières af? En als er al sprake is van de-bureaucratisering, zal dat bestendig blijken? Het college van professor De Ridder is op 14 oktober 2020.

Na Corona: De crisis vanuit economisch perspectief

De vierde spreker is prof. dr. Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de RUG. Hij zal stilstaan bij de corona-crisis vanuit economisch perspectief. Een interessante vraag in dit verband is hoe de huidige maatschappelijke trant van nationalisme en kleinschaligheid zich verhoudt tot de massale steun die in internationaal verband door de EU is ontwikkeld, waardoor nationale economieën nog meer dan voorheen aan elkaar verknoopt worden. Leiden de in omvang ongekende Europese subsidies en giften aan lidstaten en de daarvoor benodigde leningen op de kapitaalmarkt tot versterking of juist verzwakking van de economieën van de afzonderlijke lidstaten? En wat zullen de politieke gevolgen hiervan zijn? Het college van professor Brakman vindt plaats op 21 oktober 2020.

College bijwonen?

De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen.

De publiekscolleges van 14 en 21 oktober starten om 20:30 uur via het YouTube-kanaal van de academie van Franeker

error: Bericht Beveiligd!