De dieetcoach

Coronavirus en overgewicht, is er een relatie?

De afgelopen week wordt de relatie tussen overgewicht en Corona geschetst. Daarbij wordt er meteen ook aangeraden om niet drastisch te gaan lijnen. De aantasting van het immuunsysteem door het overgewicht wordt er immers niet door opgelost. En door het volgen van een te streng dieet kan er bovendien een gebrek aan voedingsstoffen ontstaan, waardoor het immuunsysteem nog verder aangetast wordt. Maar wat kunt u dan wel doen? En hoe zit dat nu precies met overgewicht en Corona?

Liesbeth van Rossum, internist in het Erasmus MC in Rotterdam, waarschuwt mensen met obesitas dat zij vooral moeten voorkomen dat ze besmet raken met het virus. Zij geeft aan dat mensen die nu thuiszitten en stress ervaren wel gezond moeten blijven leven. “Mensen grijpen dan eerder naar snacks of alcohol, maar troost jezelf vooral met een gezonde levensstijl en voorkom dat je kilo’s verder toenemen. Dit staat overigens los van de huidige obesitaspatiënten, want dat probleem hadden we al eerder aan moeten pakken om de huidige complicaties op te vangen.” Vooral de laatste zin is zeer belangrijk. Al jaren staan wij toe dat onze voedingsindustrie voedsel maakt waarvan wij letterlijk niet af kunnen blijven. De combinatie van koolhydraatrijk en vetrijk voedsel doet ons snakken naar meer van dit voedsel. Dit is evolutionair bepaald. In de oertijd was er immers ook een hele periode (de winter) geen voedsel beschikbaar. De mens ontwikkelde een manier om de overtollige voeding op te slaan in het buikvet. Zo konden we dik de winter in gaan en er weer slank uitkomen, maar wel nog in leven. Het is een overlevingsstrategie. Er zijn studies die mensen opleiden om te leren hoe het werkt in ons brein qua smaakbeleving, hoe we eten ervaren, hoe het voedsel goedkoper te krijgen, maar toch lekker te laten smaken, etc. Vervolgens wordt de kennis ingezet om ons dus meer te laten eten, zodat er in de voedingsindustrie meer geld kan worden verdiend. We worden zwaarder, krijgen hart- en vaatziekten, diabetes, een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol en ga zo maar door. Vervolgens komt de farmaceutische industrie met de oplossing in de vorm van medicatie. Hoe krom is het. Eerst worden we ziek gemaakt en dan bestrijden we het met een pil. Er wordt veel verdiend op deze wijze. En ja, dan slaat nu het Coronavirus toe. Bij alle mensen met een verzwakt immuunsysteem dreigt het gevaar het meest. Mensen met overgewicht hebben ook een verzwakt immuunsysteem.

De vetcellen maken ontstekingsstofjes aan die ons immuunsysteem “aan” zetten. Dit put het immuunsysteem uit. We noemen het wel een laaggradige ontsteking. U bent niet echt ziek, maar er gebeurt wel heel veel in het lijf. Daarbij zijn er bij overgewicht ook hormonale veranderingen, waaronder een te hoog insulinegehalte door insulineresistentie. Hier schreef ik al eerder over. Er is dan meer insuline nodig om glucose uit ons bloed in de lichaamscellen te krijgen. Insuline in te hoge hoeveelheden ontsteekt het lichaam ook. Uit een Italiaanse registratie blijkt ook dat het virus juist toeslaat bij metabole ontregeling. Van de, tot 20 maart, 481 in het ziekenhuis overleden patiënten waren er maar 6 mensen niet metabool ontregeld. Een metabole ontregeling is een ontregeling van het hele systeem. Het is geen ziekte op zich, het is een disbalans van vele processen bij elkaar. Toch blijven we alle losse symptomen als losstaande ziektes behandelen. Het voorkomen van ziekzijn begint toch echt bij gezonder eten, meer bewegen, voldoende ontspanning, niet roken en voldoende slaap. Hopelijk schudt het Coronavirus ons wakker en gaan we beseffen hoe waardevol het is dat ons lichaam door ploetert, ondanks het feit dat wij er zo slecht voor zorgen. Ik hoop op een ommekeer.

Wilt u meer weten of meteen met uw voeding en leefstijl aan de slag na een telefonisch advies? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra dieetadvisering, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.  

error: Bericht Beveiligd!