De rol van leptine en resveratrol bij Corona

Afgelopen vrijdag zag ik bij het tv-programma Jinek een interview met Peter van der Voort, hoofd IC in het UMCG. Hij vertelde kort iets over hoge leptinespiegels bij Corona patiënten en ook dat dit met het middel resveratrol mogelijk verlaagd kan worden. Waarom is het handig om het leptine gehalte te laten dalen en geldt dit voor iedereen?

In orthomoleculaire kringen werd er meteen druk over gepost (o.a. op Facebook). Orthomoleculair staat overigens voor gezonder met en door voeding. Velen vonden het fijn dat Van der Voort een voedingssupplement aanraadde. Zij zagen het als een doorbraak dat een hoogleraar openlijk de rol van voedingssuppletie besprak. Anderen vonden het niet voldoende uitgewerkt. Het adviseren van slechts één voedingsstof gaat volgens hen niet werken. Ook voorspelden orthomoleculaire collega’s dat collega-medici over hem heen zouden vallen. En zo geschiedde het inderdaad. In de uitzending vertelde de hoogleraar dat er sterke aanwijzingen zijn dat het voedingssupplement resveratrol mogelijk kan voorkomen dat coronapatiënten op de intensive care belanden.

Resveratrol is een zogeheten antioxidant, dat er ook voor zorgt dat leptine in het bloed verlaagt. Leptine is een stof die bij coronapatiënten en mensen met (aanzienlijk) overgewicht te veel in het lichaam voorkomt. Het is bij Coronapatiënten gevaarlijk omdat het trombose kan veroorzaken. Van der Voort zegt dat hij zijn uitspraken in de tv-uitzending weloverwogen heeft gedaan. Hij gaf mijns inziens heel duidelijk aan dat het een hypothese was en dat hij het verder ging onderzoeken. Collega Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam vindt dat de uitspraken nogal voorbarig zijn. Van der Voort hamert erop dat er juist meer onderzoek nodig is.

Hij gaf aan dat hij ook nog nooit van resveratrol gehoord had, maar via literatuuronderzoek op het spoor kwam. Tja, in de orthomoleculaire kringen zijn juist de effecten van voedingsstoffen wel bekend en ook wel onderzocht, maar jammer genoeg wordt de kennis niet (genoeg) gedeeld. Na de uitspraken van Van der Voort ontstond er een run op het middel, dat gewoon bij de drogisterij te koop is. Dat verbaast mij dan weer niets, een pilletje halen om beter te worden of om iets te voorkomen, wie wil dat nu niet proberen… Maar de oplossing zit daar natuurlijk niet. Leptine is het probleem.

Dus hoe krijg je lagere leptinespiegels? En is dit wel bij iedereen wenselijk? Wat is leptine eigenlijk? Leptine is een enzym dat door vetweefsel wordt afgegeven en de hersenen informatie geeft over de status van de energiereserves in het lichaam. Leptine reguleert het vetmetabolisme omdat het de verbranding van vetzuren verhoogt. De hoeveelheid  leptine in de bloedbaan wordt onder andere verhoogd door voeding en door de hoeveelheid glucose in het bloed. Leptine werkt samen met insuline, het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose in onze cellen wordt opgenomen. De hoeveelheid leptine in het bloed neemt af door beweging en ouder worden. Leptine geeft een gevoel van verzadiging. Mensen stoppen dus normaal gesproken met eten als leptine toeneemt.

Hoe kan het leptinegehalte dan te hoog zijn bij mensen met overgewicht? Dat komt doordat zij leptineresistent zijn. De leptine werkt niet goed meer en er is meer van nodig om het lichaam bovenstaande processen te laten doen. En dan krijg je dus de risico’s waaronder trombose. Bij gewichtsdaling wordt het evenwicht hersteld. Een simpel pilletje resveratrol is ook een manier. Helaas geen goedkope. 20 dagen in de juiste dosering van 150 mg (gebaseerd op onderzoek bij zwaarlijvige mannen) kost 36 euro. Gezond eten, met name minder suiker, veel groente, vis, olijfolie en noten werkt beter. En vergeet ook het bewegen hierbij niet. Het gaat om een hormonale disbalans die hersteld moet worden. Ook insuline speelt hierbij een grote rol (zie mijn eerdere artikelen over insulineresistentie). Dus ik ben het eens met Jaap Siedell, maar tegelijkertijd ben ik ook blij met Peter van der Voort. Hij zorgt er in ieder geval voor dat wij nog verder gaan onderzoeken wat de rol van een te hoog gewicht in dit verhaal is. De te hoge leptinespiegels hangen hier immers mee samen.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst diëtist Libra. Tel.: 06-11276810.  Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!