De dieetcoach

Een versleuteld maagdarmkanaal om gewicht te verliezen, deel 2

Vorige week schreef ik al over de gevolgen van een gastric bypass voor uw gezondheid. Eén artikel bleek niet genoeg, daarom hier het beloofde 2e deel…

Voor degenen die gemist hebben wat een gastric bypass (GB) is, dit is een ingreep in het maagdarmkanaal met als doel gewichtsverlies. Hierbij wordt de maag verkleind en de dunne darm wordt doorgesneden. Het geheel wordt dan verderop in de dunne darm aan elkaar gezet, waardoor een groot deel van de dunne darm niet meer bij het verteringsproces betrokken is. Vorige week schreef ik al over dumpingklachten die hierdoor kunnen ontstaan en lange termijn effecten zoals galstenen, zweren, vergroeiingen in de darm, bloedarmoede, tekort aan vitamine B12, tekort aan de vet oplosbare vitamines A, D, E en K, stoornissen in de mineralenhuishouding en haarverlies.

Deze week wil ik toelichten wat het doet met de opname van voedingsstoffen. Het deel van de darm dat niet meer meedoet bij de vertering, de twaalfvingerige darm, neemt normaal gesproken 80% van de macronutriënten op. Dit zijn de eiwitten, vetten en koolhydraten in onze voeding. Nu begrijpt u ook waarom het lichaam 60% van het overgewicht kwijtraakt (dit is dus 60% van het deel van uw gewicht dat maakt dat u  te zwaar bent en niet 60% van uw totale gewicht). Het grote nadeel is dat eiwitten en vetten zorgen voor verzadiging. Als u die niet meer goed opneemt, blijft u trek houden. En dat dus ondanks de kleine maag. Koolhydraten worden makkelijker opgenomen in het deel van de darmen dat nog wel werkt. En het klinkt u vast niet onbekend in de oren dat koolhydraten eten, leidt tot meer koolhydraten willen eten… Ook na de GB blijft het dus moeilijk om het nieuwe gewicht vast te houden. Het deel van de darmen dat wel gaat verteren, doet dit pas na 150 cm darm, op die plek komen nu de spijsverteringssappen aan.

Dit is normaal gesproken dus direct na de maag in genoemde twaalfvingerig darm. Dan is normaal gesproken door de spijsverteringssappen vertering mogelijk. Nu is dat na 150 cm, maar het darmweefsel waar dit gebeurt, is er van oorsprong niet voor bedoeld. Bij sommigen kan er hierdoor buikpijn ontstaan. De eiwit- en vetvertering verloopt moeizamer omdat de enzymen in een andere zuurgraad (de PH) belanden waarin zij optimaal werkzaam zijn. In de twaalfvingerige darm komt geen voedsel meer langs, door de bypass, waardoor de ijzeropname, die vooral hier plaatsvindt, sterk is verminderd. Vitamine B12 wordt normaal gesproken in een zure maag uit dierlijk voedsel ‘geweekt’, in de maag gebonden aan intrinsic factor en in de darmen opgenomen. Dit proces verloopt ook niet goed meer. Een vitamine B12 tekort ligt dus op de loer, met als grootste klacht vermoeidheid. De vet oplosbare vitamines zijn vaak ook een probleem, door genoemde moeizame vetvertering.

Nachtblindheid door vitamine A tekort kan bijvoorbeeld een gevolg hiervan zijn. Door de slechte vetvertering kan overigens ook plakkerige ontlasting ontstaan. En door de slechte eiwitvertering een rottingsgeur, maar ook een te hoog vitamine B6 gehalte in het bloed. De eiwitvertering is, mijns inziens, het grootste probleem. Ons hele lijf bestaat uit eiwitten en ook enzymen, neurotransmitters (boodschappersstoffen in onze hersenen) en veel van onze hormonen bestaan uit eiwitten. Ook onze spieren zijn gemaakt van eiwitten.

Als er spierzwakte en energieverlies ontstaat, wordt bewegen moeizamer. Maar dat blijft nodig om het behaalde resultaat te behouden. Er kan dus veel fout gaan als de eiwitopname het laat afweten. Een voorbewerkt eiwitpreparaat of gebruik van spijsverteringsenzymen kan raadzaam zijn. Het eiwitpreparaat wordt overigens vergoed door de verzekeraar en het is niet hetzelfde als drinkvoeding!! En het levenslang geadviseerde vitamine- en mineralenpreparaat is dus echt geen overbodige luxe!! Helaas hoor ik te vaak dat mensen dit niet nemen omdat het te duur is. Ondersteunen van de darmbacteriën kan ook helpen om uw conditie te behouden.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst diëtist Libra. Tel.: 06-11276810.  Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!