De dieetcoach
Gedragsmatig voedselkeuzes beïnvloeden werkt het best
Franse en Amerikaanse onderzoekers hebben gezamenlijk 96 studies beoordeeld die verschillende manieren testten om voedselkeuzes te beïnvloeden. Uit hun meta-analyse kwam dat het “nudgen van gedrag” de beste manier is om dit te bereiken.
De onderzoekers bekeken in hun analyse naar allerlei ingezette strategieën met betrekking tot nudging. Nudging wil zeggen dat je probeert iemand iets wenselijks te laten doen, zonder dat deze persoon door heeft dat jij dit doet. Een mooi voorbeeld is afkomstig uit Amerika. Hier wilden zij, om huidkanker te voorkomen, dat mensen af en toe in de schaduw gingen zitten. Door schermen op het strand te plaatsen, waarbij in de schaduw gratis wifi was, werd dit doel bereikt. En dat dus zonder dat mensen het door hadden. De schermen werden natuurlijk met de zon mee verplaatst. Een ander voorbeeld van nudging is het stimuleren van het nemen van een trap, laten we zeggen in een kantoorgebouw, doordat de trap heel goed zichtbaar is bij binnenkomst in het gebouw. Als de lift juist zichtbaar is, staat iedereen in de lift! Is de trap zichtbaar en moet je naar de lift zoeken, dan gaat iedereen met de trap. Mensen laten zo dus gewenst gedrag zien, zonder dat zij zich hiertoe gedwongen voelen.
In dit onderzoek naar nudging zijn de vormen hiervan in drie categorieën verdeeld. Categorie 1 was gericht op cognitie. Dit wil zeggen door middel van kennis verwerven, waarnemen en het verwerken van de informatie door het denken. Denk hierbij aan het gebruik van voedsellogo’s (rode of groene stickers, blije of verdrietige smileys) en de plaats van producten in een supermarkt (gezonde producten op ooghoogte, ongezonde producten lager). Categorie 2 was gericht op emoties. Bijvoorbeeld door het gebruik van motiverende of demotiverende slogans en oproepen of het plaatsen van (on)aantrekkelijke foto’s op de verpakking. Categorie 3 speelde in op het gedrag. Bijvoorbeeld door het gemak te verhogen (bijvoorbeeld voorgesneden groente) of te verlagen (ongezonde maaltijden moeilijker te bereiken) of door kleinere portiegroottes van ongezonde voeding aan te bieden.
Na het vergelijken van deze categorieën in de verschillende studies blijken de nudges die direct gericht waren op het gedrag het meest effectief. Door de cognitieve nudges gingen mensen gemiddeld 64 kcal per dag minder eten, door de emotie-gerichte nudges zo’n 129 kcal minder en door de gedragsmatige nudges 209 kcal. De nudges die gericht waren op het ontmoedigen van het eten van ongezonde voeding bleken heel erg effectief te zijn.
Vooral het verkleinen van portiegroottes van ongezonde voeding in kantines of restaurants leidde tot een lagere calorie-inname. “De verschillende strategieën proberen op een andere manier mensen aan te spreken”, vertelt gedragsonderzoeker Romain Cadario. “Door direct in te spelen op het veranderen van gedrag, is een bemoeienis soms wel zes keer effectiever dan wanneer je een cognitieve strategie gebruikt”, aldus Cadario. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar het werkt echt. Nu maar hopen dat de kantines, restaurants en supermarkten mee willen werken bij het uitrollen van deze strategie.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).