De dieetcoach

Gezond eten en bewegen in eenvoudige taal

Onze beroepsgroep, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en Stichting Lezen en Schrijven hebben medio april nieuw materiaal gelanceerd voor diëtisten. Dit materiaal is gericht op gezond eten en meer bewegen en is geschreven in eenvoudige taal. Het is bedoeld om aan cliënten te geven die moeite hebben met taal. Helaas is het materiaal gebaseerd op de Schijf van Vijf…. Hetgeen het niet simpel maakt.

Op de site van de NVD staat het volgende: “Ruim één op de drie Nederlanders van 18 jaar en ouder (36%) is beperkt gezondheidsvaardig. Dat wil zeggen dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van gezondheidsinformatie. Eén op de zes Nederlanders van 16 jaar en ouder (18%) is laaggeletterd. Dat wil zeggen dat zij moeite hebben met taal en/of rekenen. Alle laaggeletterden zijn beperkt gezondheidsvaardig. Laaggeletterden vinden informatie over gezond eten en bewegen vaak te moeilijk. Daardoor is het voor hen lastiger om gezonder te leven. Laaggeletterden voelen zich dan ook vaker ongezond en zijn dat ook vaker dan niet-laaggeletterden. Dat is dan ook de reden dat we dit materiaal hebben gemaakt”. Het accent van het materiaal ligt op het vergroten van kennis. Ook zijn een eet- en beweegdagboek toegevoegd. In het materiaal staat ook een woordenlijst met betekenissen van moeilijke woorden. Het materiaal bevat veel afbeeldingen van voedsel, voedingsstoffen, onze vertering en natuurlijk de Schijf van Vijf. Persoonlijk vind ik de informatie over de Schijf van Vijf betuttelend en ingewikkeld. Zo staat er in de brochure “Elke dag eet je 3 maaltijden. Dit zijn de ‘hoofdmaaltijden’. Die bestaan vooral uit producten uit de Schijf van Vijf. Tussendoor of bij de maaltijd mag je er iets kleins bij eten. 3 tot 5 keer per dag.

Bijvoorbeeld een klein koekje, een paar dropjes, een lepel saus of hagelslag op brood. Minder is natuurlijk ook prima. En maximaal 3x per week iets groots”. Dit laatste wordt dan niet verder uitgewerkt. Veel fijner zou het toch zijn als er stond wat je wel mag eten, zoals bij de Puur Gezond methode en het niet zo onnodig ingewikkeld maakt met de dagelijkse en wekelijkse extraatjes. Bij de Puur Gezond Piramide is er in één figuur duidelijk waar het om gaat. De bovenste laag, onder zonlicht, is het kleinst, dit is de top van de piramide. Daar staat heel simpel dat er een plek is ingeruimd voor extraatjes, zoals een glas wijn, een homemade koekje of een stuk zelfgebakken taart.

De laag eronder is de laag met vetten. Vette producten leveren je onmisbare vet oplosbare vitamines en vetzuren. Kies voor olijfolie en andere plantaardige olie, roomboter en ‘vette’ smaakmakers als pesto, pindakaas en kokosolie. In de vierde laag staan eiwitrijke producten, zoals zuivel, eieren, vlees, vis en tahoe. Ze leveren je eiwitten, vitamines en mineralen. Eiwitten geven van alle voedingsstoffen de meeste verzadiging. En vis, vooral vette vis, bevat bovendien unieke omega-3-vetzuren die zo goed zijn voor hart en hersenen. In de derde laag staan de plantaardige producten, die naast groenten en fruit de hoofdrol spelen in het Puur Gezond eetpatroon. Het zijn peulvruchten (minimaal 200 gram per week), noten en zaden

(25-40 gram per dag) en brood, aardappelen en graanproducten (samen zo’n 250-350 gram per dag). Stuk voor stuk leveranciers van vezels, B-vitamines en ook eiwitten. Eet kleine porties brood, aardappelen, pasta en rijst als je wilt afvallen. Groenten en fruit vormen samen de tweede laag. Eet er ruime porties van: minimaal 300 à 400 gram groenten en 3 stuks fruit per dag. Groenten en fruit zijn niet alleen kleurige smaakmakers, maar leveren je vooral ook heel veel vitamines, mineralen en vezels. Eet ze bij elke maaltijd en ook als tussendoortje. De eerste laag van de Puur Gezond Piramide is vocht. Natuurlijk is dat een echte basisbehoefte. Drink dagelijks minstens 2 liter. Water is de meest pure dorstlesser. Volgens mij is deze uitleg zo simpel als wat. En dit alles is op één kaart samengevat.

Wilt u meer weten of een Puur Gezond piramide ontvangen? Mail dan naar info@libra-dieetadvisering.nl. Of bel met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.  

error: Bericht Beveiligd!