De dieetcoach

Het juiste verzadigd vet verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Niets zo verwarrend als alle verschillende verhalen en meningen over wat nu gezonde voeding is. Recent is daar weer een mening aan toegevoegd. Dit keer blijkt uit onderzoek dat verzadigd vet niet perse het risico op een hartinfarct verhogen, maar juist zelfs kunnen verlagen!!

Het ene verzadigde vet is het andere niet. Dit blijkt uit een omvangrijk bevolkingsonderzoek van het UMC Utrecht Julius Centrum naar de relatie tussen de inname van verschillende soorten verzadigd vet en het risico op een hartinfarct.

Geen enkel verzadigd vet blijkt gepaard te gaan met een verhoogd risico. Sterker nog: een hoge inname van sommige soorten verzadigd vet gaat juist gepaard met een lager risico op een hartinfarct. Het onderzoek is uitgevoerd bij in totaal circa 75.000 mensen uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk die gedurende 13 tot 18 jaar zijn gevolgd. In die periode kregen circa 3.500 deelnemers een hartinfarct. Het risico op een hartinfarct bleek 20 procent lager bij een hoge inname van laurinezuur en myristinezuur. Dit zijn verzadigde vetten die voorkomen in zuivel. De onderzoekers hebben ook gekeken of het vervangen van verschillende soorten verzadigd vet door andere voedingsstoffen gunstig is.

Het risico op hartinfarct blijkt lager als palmitinezuur en stearinezuur, verzadigde vetten die vooral in vlees zitten, worden vervangen door plantaardige eiwitten. Het vervangen van verzadigde vetten door andere voedingsstoffen (zoals enkelvoudig of meervoudig onverzadigd vet of koolhydraten) leverde geen winst op. Het effect van de vervanging was dus neutraal. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw wordt geadviseerd om de inname van verzadigd vet te beperken omdat het in verband werd gebracht met een verhoogd LDL-cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. In de afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeksresultaten deze bewering ter discussie gesteld.

Het lijkt erop dat verschillende soorten verzadigde vetten, verschillende effecten hebben op het cholesterolgehalte en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Ook dit onderzoek laat dat zien. De onderzoekers vinden dat er meer onderzoeken nodig zijn voordat de voedingsrichtlijnen worden aangepast. Dr. Ivonne Sluijs van UMC Utrecht Julius Centrum: “Onze studie stelde ons alleen in staat om conclusies te trekken over het verband tussen verzadigde vetzuren en de ontwikkeling van een hartinfarct. We weten niet of die vetzuren feitelijk de oorzaak zijn van verschillen tussen de gevallen van een hartinfarct die we waarnamen. Om dit verder te onderzoeken, hebben we experimenten nodig waarbij de consumptie van verzadigde vetzuren beter wordt gecontroleerd en bijvoorbeeld vergeleken met de consumptie van onverzadigde vetzuren”.

Deze studie is een van de weinige studies die specifiek individuele verzadigde vetzuren onderzoekt in relatie tot hart- en vaatziekten en die het vergelijkt met verschillende andere macronutriënten, zoals koolhydraten en onverzadigde vetten. Verschuivingen in de vetinname moeten volgens de auteurs worden afgestemd op aanbevolen gezonde voedingspatronen, die de nadruk leggen op beperkte inname van rood en bewerkt vlees en toegevoegde suikers, lagere zoutinname, vervanging van geraffineerde granen door volle granen en een hogere consumptie van fruit en groenten. Puur en onbewerkt eten dus, waarbij volle zuivel dus gewoon mag. En dat is precies wat de diëtisten van Libra dieetadvisering al jaren aanraden. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).

error: Bericht Beveiligd!