De dieetcoach

Hoe gezond is vegetarisch of zelfs veganistisch eten?

De Dietary Guidelines for Americans (DGA), de Amerikaanse variant op de Gezondheidsraad, heeft wetenschappelijk rapport samengesteld. Dit rapport gaat als basis gaat dienen voor de nieuwe voedingsrichtlijnen voor de Verenigde Staten. Het rapport roept veel kritiek op omdat er vooral opgeroepen wordt om plantaardig te gaan eten. En de vraag is hoe gezond dit nu echt is.

Het rapport stelt dat een gezonde voeding bestaat uit groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen en in minder mate uit zuivel, vis en mager vlees. In het rapport wordt aangeraden om minder rood vlees, minder producten met verzadigd vet en/of cholesterol, suiker en alcohol te nemen. Er wordt in de adviezen de nadruk gelegd op de gezondheidsvoordelen van een overwegend plantaardige voeding. Het rapport wordt door critici gezien als een overwinning voor de fabrikanten die plantaardige voedingsmiddelen op de markt brengen, zoals ontbijtgranen en margarine.

Volgens een artikel in de New York Times heeft ruim de helft van het wetenschappelijk comité banden met de voedingsindustrie. Ook de low carb-beweging in Amerika stelt vraagtekens bij de adviezen van de DGA. Zij uit met name kritiek op de verouderde kennis rondom verzadigd vet in het rapport. De situatie in Amerika is nog een tikje erger dan hier in Nederland. Meer dan 70 procent van de Amerikanen heeft overgewicht of obesitas. Ook steeds meer kinderen en jongeren hebben gewichtsproblemen. Als gevolg daarvan komen chronische aandoeningen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker steeds vaker voor. Mijns inziens staan er zinvolle adviezen in het rapport, maar ook verouderde adviezen. Er wordt in de aanbeveling over verzadigd vet geen onderscheid gemaakt tussen verzadigd vet uit zuivel, vlees en kant- en klare gerechten uit de voedingsindustrie.

Inmiddels weten wij dat verzadigd vet uit zuivel zich heel anders gedraagt en het cholesterol nauwelijks verhoogt. Bovendien is het cholesterol één van de indicatoren om hart- en vaatziekten te voorkomen, maar wel één waar we ons blind op staren. In het rapport worden wel adviezen over het verminderen van transvetten gegeven. Deze vetzuren ontstaan door bewerking van vetten én oliën in de voedingsindustrie en zij zijn niet gezond. Ik ben van mening dat meer plantaardig eten overigens wel bijdraagt aan een betere gezondheid. Maar helemaal geen dierlijke producten eten, zoals bij veganistische voeding, kan leiden tot tekorten. Naast eiwitten, zijn ook mineralen als ijzer beter opneembaar vanuit dierlijke producten.

Ook de vetoplosbare vitamines A, D, E en K zitten vooral in dierlijke producten en bij zuivel dus juist in de volle producten, die dus niet schadelijk voor ons zijn. Sommige plantaardige producten, zoals de nachtschades (paprika, aubergine, peper, aardappel, tomaat) en peulvruchten kunnen problemen in het maagdarmkanaal geven. Dit is zeker niet bij iedereen het geval. Visolie, omega 3, is ook vaak een pijnpunt in het veganistische dieet. Walnoten, chiazaad, hennepzaad, sojaolie en lijnzaadolie kan het enigszins opvangen, maar niet iedereen zet de vetzuren uit deze producten om in de nodige eindstoffen EPA en DHA. Dit zijn de omega 3 vetzuren die “kant en klaar” in vis zitten. Vitamine B12 is ook een vitamine die niet in een veganistisch eetpatroon voor komt. Te weinig vitamine B12 heeft grote gevolgen (zie mijn artikel van enkele weken geleden).

Sojaproducten die gefermenteerd gegeten worden, worden vaak beter verdragen dan sterk bewerkte ongefermenteerde soja in bijvoorbeeld nepvlees, tofu, sojamelk en sojasauzen. Deze laatste groep is ook oestrogeen, hetgeen bij sommigen de hormoonbalans verstoort. Vegetarisch eten, met zuivel en eieren in het eetpatroon, is vaak juist wel een aanrader voor de gezondheid. Deze groep eet geen vis, dus voor de omega 3 vetzuren moet nog wel een oplossing gezocht worden, bijvoorbeeld door krillolie te nemen.

Wilt u meer weten over vegetarisch eten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.

error: Bericht Beveiligd!