De dieetcoach

IBD, eet je mee?

Dit was de naam van een zes maanden durende studie onder 180 mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Uit deze studie is gekomen dat een verandering van voeding de kwaliteit van leven van mensen met chronische darmontstekingsziekten (IBD) kan verhogen. IBD staat voor Irritable Bowel Disease.

In het project “IBD, eet je mee?” was gevarieerde en onbewerkte voeding het belangrijkste uitgangspunt. De deelnemers gingen niet minder eten, calorieën tellen of op een dieet. Het was juist de bedoeling dat er voldoende en lekker gegeten werd. Zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk met allerlei ingrediënten die je gewoon op de markt of supermarkt kunt kopen. En dus geen pakjes en zakjes. Plantaardig eten vormde hierbij de basis met veel lekkere groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Regelmatig werd een (vet) visje, onbewerkt vlees en volle zuivel in de recepten verwerkt. Suiker en alle snelle koolhydraatrijke producten, zoals witte rijst, pasta, brood en uiteraard frisdrank, koek en snoep stonden niet op het menu. Verder werd er veel aandacht gegeven aan pro- en prebiotisch eten. Tot slot werden de deelnemers gestimuleerd om met aandacht te eten, goed te kauwen en met name van eten te genieten. De resultaten van het programma zijn geanalyseerd door het Louis Bolk Instituut.

Het onderzoek was een samenwerkingsverband van de Maag Lever Darm Stichting, Stichting Voeding Leeft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN).  In het 6 maanden durende programma waren er verschillende bijeenkomsten. Ook kregen de deelnemers een werkboek met recepten en was er een online community. Via die community stonden de deelnemers met elkaar in contact, konden ze vragen stellen en werden ze gecoacht. De onderzoekers noemen de resultaten “hoopgevend”. De deelnemers rapporteerden een hogere kwaliteit van leven en 80 procent zou het programma aanraden aan andere patiënten.

Deelnemers uit het LUMC werden intensiever gevolgd en bij die groep zagen de onderzoekers een daling van de ontstekingswaarden in het bloed. “Ik heb van het overgrote deel van mijn patiënten teruggekregen dat ze zeer positief waren over IBD, eet je mee?”, vertelt MDL-arts Jeroen Maljaars van het LUMC. “Veel deelnemers vertelden meer energie te hebben en zich fitter te voelen.”. “De meest gestelde vraag van IBD-patiënten is of zij door het volgen van een dieet hun klachten kunnen verminderen”, vertelt Tineke Markus, directeur van de CCUVN. “Met dit onderzoek hebben we zichtbaar kunnen maken wat voeding kan betekenen voor IBD-patiënten”. Momenteel wordt door de partijen gekeken naar een vervolg op deze pilotstudie.

Wilt u nu al meer weten of uw voeding eens doorlichten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

error: Bericht Beveiligd!