De dieetcoach
Is het eten van gezonde voeding echt duurder?
Mensen met een lagere opleiding en inkomen eten minder gezond dan mensen met een hogere opleiding en inkomen. De hogere prijs van gezonde voeding is vaak een struikelblok en een argument om niet gezond te gaan eten. Maar is dat wel terecht?
Uit literatuuronderzoek blijkt dat mensen met een lagere sociaaleconomische positie op alle fronten minder gezond eten. In een inspirerend artikel dat ik onlangs gelezen heb ik een oudere Radar+ (lente 2017) gaat de schrijfster van het artikel, Lara Aerts, de uitdaging aan om door gezonder eten juist te besparen in haar uitgavepatroon in de supermarkt. Zij geeft in de inleiding terecht aan dat per kcal, dus qua energiegehalte, ongezond eten meer energie levert dan ongezond eten. De vraag is echter hoe wenselijk dit is in een maatschappij waar een te hoog gewicht de boventoon voert. Zij geeft aan dat je op een boerencake van 1 euro, die 2460 kcal levert, een dag kan leven.
Dit is natuurlijk alleen qua energie zo. In zo’n cake zit echt helemaal niets waar ons lichaam blij (lees gezond) van wordt. Maar zou u dezelfde energie binnen willen halen met het eten van groente dan moet u 8 kilo groente per dag eten. En inderdaad met een gemiddelde kostprijs van 2 euro per kilo komt u stukken duurder uit. Maar ook nu geldt weer dat u van alleen groente ook niet gezond wordt, want ons lichaam heeft meer nodig qua variatie in voedingsstoffen. Lara beschrijft haar herkenbare tocht door de supermarkt waarbij zij goedkope, lekkere dingen in haar kar gooit. Vooral bij goedkope huismerkproducten heeft zij de neiging om een extra exemplaar mee te nemen. Bij het checken bij de kassa, voor het afrekenen, bleek zij flink meer goedkope chips, koek en chocolade mee te nemen. Door dit terug te zetten en rauwkost en fruit te nemen, was zij niet meer geld bij de kassa kwijt. En dus wél gezonder aan het eten.
De volgende stap die zij nam was het kopen van minder vlees. En ja, ook dit scheelt in de portemonnee, maar is ook nog eens goed voor onze gezondheid. Vleesvervangers waar niet aan “geknutseld” is, zoals tofu, tempé of bonen, zijn ook goedkoper. De vleesvervangers die op vlees moeten lijken, zijn vaak wel flink duurder dan vlees. En enorm bewerkt. Die zou ik persoonlijk laten liggen. Een dagje zonder vlees of met een paar eieren kan natuurlijk ook heel goed. Een volgende beschrijving van haar aankopen betrof het brood. Luxere soorten als croissants en pistolets zijn vaak in de aanbieding. Gisteren kocht ik het overigens zelf nog: vier voor 1 euro. Maar voor dit geld kun je ook een gewoon brood kopen. Dan heb je meer brood voor je geld. Lara gaat ook graag borrelen met borrelhapjes, stukjes voorgesneden kaas, e.d. Een zakje noten halen, is veel gezonder en uiteindelijk ook goedkoper. En wees eens kritisch bij de aanschaf van producten die gezondheid beloven als producten met extra vezel, vetarme varianten van producten of zuivel zonder vet, vaak gezoet met zoetstoffen. Voor de beloftes op het etiket betaalt u stukken meer dan bij de aanschaf van de naturelvarianten zonder toevoegingen.
Met een stukje fruit erbij bent u ook veel gezonder bezig. Hetzelfde geldt voor het drinken. Een goedkopere variant van de frisdrank is echt nog steeds veel duurder dan gewoon kraanwater. Met een schijf citroen, een schijf limoen of munttakjes erin ook erg lekker om te drinken. Of maak eens thee die u afgekoeld drinkt (tip: koude earl grey thee met en kaneelstok erin). Eten onderweg is ook erg duur. Lara neemt nu zelf brood en water mee, waardoor zij flink bespaard op haar uitgaven. Als laatste tip geeft zij aan dat zelf snijden van groenten ook veel geld bespaard. En daarbij een tip van mij: diepvriesgroenten zijn ook prima en vaak ook voordeliger. Verder nemen mensen vaak bij de 2e voor de halve prijs ook 2 producten mee, terwijl je er maar één van mee wilde nemen. Meestal, denk aan chips, ijs drop of pizza’s, eet je dan ook beide producten op. Ook hier is dus veel te besparen door de aanbiedingen te negeren. Uiteindelijk moet u er wel flink uw best voor doen, maar het levert ook veel op. Naast meer geld voor gezonde producten ook een veel fitter lijf.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra dieetadvisering. Tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).