De dieetcoach
Lichter in plaats van zwaarder door zoetstof
De Universiteit van Yale heeft een onderzoek gedaan naar het effect van de zoetstof sucralose op de smaakbeleving en de reacties in het lichaam. Hieruit kwam als onverwachte conclusie dat sucralose in combinatie met het koolhydraat maltodextrine een negatief effect heeft op onze gezondheid.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 45 gezonde mensen van 20 tot 45 jaar, die normaal geen zoetstoffen consumeerden. De onderzoekers verdeelden de deelnemers in drie groepen. De eerste groep kreeg drankjes met de zoetstof sucralose (dit is een zoetstof zonder calorieën). De tweede groep kreeg drankjes met suiker (per drankje 120 kcal). De derde groep was de controlegroep en deze kreeg de sucralose-drankjes in combinatie met maltodextrine (120 kcal). De deelnemers namen het drankje 7 keer gedurende 2 weken.
Aan de hand van bloedtesten en metingen van hersenactiviteit keken de onderzoekers wat het effect was op de insulinegevoeligheid en op de reacties in het brein op de smaken zoet, zout, zuur en umami. De insulinegevoeligheid wil zeggen hoeveel insuline er nodig is om glucose uit ons voedsel (zoals uit brood, rijst, fruit, zuivel en suiker) op te nemen in onze lichaamscellen. Als er meer insuline nodig is, is dit ongunstig voor onze gezondheid. Teveel insuline geeft ontstekingen in ons lichaam, laat ons zwaarder worden en verhoogd het risico op diabetes type 2. Na afloop van het onderzoek bleek dat bij de mensen die de combinatie van sucralose en maltodextrine hadden gekregen, de insulinegevoeligheid was afgenomen.
Er is dan meer insuline nodig voor hetzelfde effect qua opname van glucose in de lichaamscellen. Dit is dus een ongunstige reactie. Ook was bij deze mensen een lagere reactie te zien op zoet in de betrokken hersengebieden. We ervaarden het voedsel dus minder zoet in onze hersenen, maar vonden het wel zoet smaken. Een effect kan dan zijn dat de hersenen ons aansturen om meer van het product te nemen. In beide andere groepen waren er geen verschillen in insulinegevoeligheid en breinactiviteit. De onderzoekers waren hier verrast over en hebben een follow-up onderzoek uitgevoerd met alleen maltodextrine. Hierbij waren de veranderingen in het brein en insulinegevoeligheid niet te zien. De onderzoekers concluderen dat sucralose en maltodextrine apart geen verstoringen geven, maar de combinatie ervan wel. “Wat vooral van belang is bij dit onderzoek, is dat we de metabole veranderingen al na een heel korte tijd zagen”, schrijven de onderzoekers.
“Eenzelfde blootstelling gebeurt bijna zeker ook in het dagelijks leven, zoals bij mensen die een light-drank bij een maaltijd drinken. Dat kan betekenen dat deze combinatie een grote bijdrage levert aan de incidentie van diabetes type 2 en obesitas. Als dat zo is, moet de combinatie van light-dranken en maaltijden ontmoedigd worden”. Verder onderzoek is nodig, maar dit verklaart zeker het feit dat mensen die veel light producten nemen, vaak helemaal niet slanker worden. Gezonder eten met minder onnodige toevoegingen, waaronder zoetstoffen, is dus nog steeds het advies. Bij Libra werken we met de Puur Gezond methode, waarbij wij hier ook vanuit gaan.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en u heeft geen verwijzing (meer) nodig.
Zoals u begrijpt, gaan alle lezingen in De Metro, in verband met het Coronavirus vooralsnog niet door. U hoort later nog wanneer de lezingen alsnog plaats zullen vinden