De dieetcoach

Maag-, darm- en/of leverklachten komen vaker voor dan u denkt

Uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting, is gebleken dat in 2017 bijna een kwart van de Nederlanders naar de huisarts ging met klachten aan maag, darm en/of lever. Dit zijn 3,7 miljoen mensen!!

In 2015 kostte de medische zorg voor maag, darm- en/of leverklachten bijna 3,3 miljard euro. Hiervan ging 800 miljoen euro naar de zorg voor kanker van het spijsverteringsstelsel. Vooral bij oudere mensen leidt darmkanker tot hoge zorgkosten. Bij jongere mensen zijn hepatitis en infecties aan het maagdarmkanaal de grootste kostenposten. Ongeveer 15.000 mensen overleden aan een onderliggende aandoening zoals de ziekte van Crohn. Bij deze aandoening ontstaan er ontstekingen in het maagdarmkanaal. Hierbij lag er bij 13.000 van de 15.000 mensen kanker aan ten grondslag. Ruim 625.000 mensen kregen medisch specialistische zorg voor een aandoening aan maag, darm en/of lever.

Naar verwachting zal de hoeveelheid mensen met maag, darm- en/of leverklachten toenemen. Het RIVM berekende dat in er 2030 waarschijnlijk 10 procent meer mensen zijn met maag, darm- en/of leverklachten en 25 procent meer nieuwe gevallen van kanker. Om meer aandacht te vragen voor een gezonde spijsvertering is de Maag Lever Darm stichting een campagne gestart. Met een quiz, de uitgave van een digitaal magazine en een filmpje geeft de stichting aandacht aan het probleem en hoopt het geld op te halen voor meer onderzoek. Volgens het filmpje strijden artsen, wetenschappers en onderzoekers om de ziekten sneller op te sporen. Heel mooi allemaal maar wat mij opvalt is dat er helemaal geen aandacht is voor wat u zelf kunt doen om de ziekten te voorkomen. Wat dacht u van gezonder eten! Juist door al het bewerkte voedsel dat wij steeds meer kiezen, moet ons maagdarmstelsel heel hard werken om zich in een goede conditie te houden.

Vezelrijk eten houdt de darmen gezond. Maar het zogenaamde ultra-bewerkte voedsel dat steeds meer in de schappen ligt, brengt ons darmkanaal in een slechtere conditie. En natuurlijk ook de rest van ons lichaam. Een slecht gevoed lichaam heeft ook weer invloed op de werking van onze darmen en zo is de negatieve cirkel weer rond. In 2015 heeft de WHO (World Health Organisation) een rapport opgesteld waarin het waarschuwt voor deze verschuiving. Het rapport maakt een indeling van onbewerkte, pure producten (zoals groenten, fruit en vis), naar bewerkte producten (zoals roomboter en brood), naar ultra- bewerkt voedsel (zoals pakjes en zakjes met kruidenmix, soepmix, e.d., vruchtenyoghurt, gezoete ontbijtgranen, fabrieksbrood, bewerkt vlees, chips en snacks, koek en gebak, snoep en chocola, frisdrank, fastfood, vruchtensap uit concentraat, margarine en halvarine).

Ik weet zeker dat u, net als ik, producten uit de laatste categorie eet. Als dit in balans is met de andere groepen hoeft er niets aan de hand te zijn. Maar de balans is juist vaak zoek. Dus mijn voorstel zou zijn om naast de onderzoeken ook eens naar uw eigen rol in het ontstaan van maag-, darm- en leverziekten te kijken. Gezonder eten geeft bovendien ook minder buikpijn, een minder opgeblazen gevoel en een betere stoelgang. U zal dan dus direct resultaat ervaren. Wilt u meer weten of de voeding eens doorlichten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

error: Bericht Beveiligd!