De dieetcoach

Meer groente en fruit eten als nieuwe gewoonte

In het rapport “Wat eten we morgen? Lekker innovatief… groente en fruit” pleiten de schrijvers om de consumptie van groente en fruit te verhogen via maatschappelijke en politieke keuzes. Het eten van groente en fruit moet dan “het nieuwe normaal” worden.

Bovengenoemd rapport is opgesteld door de Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gemiddelde Nederlander eet dagelijks 133 gram groente en 113 gram fruit. Dit is flink minder dan de aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad (200 gram groente en 200 gram fruit). Volgens de Gezondheidsraad heeft het eten van groente en fruit een gunstig effect op de bloeddruk en het LDL-cholesterol en verlaagt het het risico op hart- en vaatziekten en op het krijgen van een beroerte. Verder kunnen groente en fruit het ontstaan van diabetes en bepaalde soorten van kanker terugdringen. Het is dus zeer wenselijk om het eten van groente en fruit te bevorderen. In het rapport verkennen verschillende partijen samen met de SIGN mogelijke oplossingen om de consumptie van groente en fruit te verhogen.

Verschillende sectoren zouden hierin moeten samenwerken: burgers, werkgevers, zorg en onderwijs, productaanbieders en de overheid. De meeste mensen krijgen trek in wat ze zien en wat beschikbaar is. Om de consumptie van groente en fruit te bevorderen moet het aanbod ervan dus aantrekkelijk, makkelijk, betaalbaar en altijd en overal verkrijgbaar zijn. Groente en fruit moeten de hoofdmoot zijn van het aanbod van producten. De verhouding tussen groente/fruit en ander aanbod in bijvoorbeeld een supermarkt moet dus omgekeerd zijn ten opzichte van hoe het nu is. In “het nieuwe normaal” is ‘het groentenschap geen hoek meer aan het begin van de winkel, maar verbreedt en verspreidt het zich over de hele supermarkt. De schrijvers van het rapport zien Nederland als hét innovatie-laboratorium voor groente en fruit. Daar kan onderzoek gedaan worden naar oplossingen om het eten van groente en fruit makkelijker, leuker en vanzelfsprekender te maken. Het zou een nieuwe gewoonte moeten worden om ze te eten.

Bijvoorbeeld tomaatjes met verschillende mondsensaties, sperziebonen met een licht verslavende werking of spruitjes waar je blij van wordt. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn en wat zou het dan een gezondheidswinst geven! Om nieuwe oplossingen te bedenken en te creëren is draagvlak in de samenleving nodig. “Stimuleer, vergroot en versterk (bestaande) initiatieven van actieve burgers vanuit de samenleving. Geef kinderen en jongeren hierbij ook  een stem”, is dan ook een van de kernboodschappen van het rapport. “Werkgevers, het onderwijs en de zorg hebben een grote rol, dragen verantwoordelijkheid en hebben een voorbeeldfunctie, juist omdat veel mensen een groot deel van hun dag doorbrengen op school of op het werk.” Persoonlijk vind ik het heel mooi klinken en juich ik het van harte toe als het gaat lukken om meer groente en fruit te eten. Maar ik ben bang dat ik het eerst nog even moet houden bij het geven van tips om meer groente en fruit bij de verschillende maaltijden te kiezen, zoals in de vorm van een zelfgemaakte groentesoep bij de lunch of twee soorten verschillende groente bij de warme maaltijd. Dit omdat ik niet verwacht dat de sperzieboon met licht verslavende werking al snel bij u in de schappen ligt. Bovendien vind ik zo’n sperzieboon ook wel als bewerkt voedsel klinken en dat is nu juist niet gezond.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

error: Bericht Beveiligd!