Nederlander eet te weinig groente
Internationaal onderzoek naar groenteconsumptie laat zien dat Nederlanders minder groente eten dan omringende landen. Hoe kan dat terwijl wij bijna dagelijks groente eten?
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ABNAMRO onder 4.251 inwoners van Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. In het rapport met de resultaten van het onderzoek staat dat de groenteconsumptie in Nederland nog niet echt stijgt. Dit ondanks nieuwe producten in het groentenschap zoals verse pureer-soepen en snackgroenten. De totale hoeveelheid verkochte verse groente in de supermarkt steeg in 2018 slechts met 0,3 procent en in 2019 met 1,2 procent. De Nederlander eet minder groente dan de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag, namelijk maar 130 gram per dag!! De Nederlander eet wel groente, maar dit beperkt zich vooral tot de avondmaaltijd. In omringende landen wordt vaker ook bij de lunch en het ontbijt groente gegeten.
Een belangrijke oorzaak van de lage groenteconsumptie tijdens ontbijt en lunch is volgens de onderzoekers de Nederlandse “broodcultuur”. We eten ten opzichte van andere Europese landen veel brood tijdens de lunch en bij het ontbijt. In onze buurlanden is dat anders. Bijna de helft van de Duitse en Belgische consumenten en een derde van de Britse consumenten eet regelmatig groente tijdens de lunch. Dit geldt voor slechts 18 procent van de Nederlanders. Ook bij het ontbijt eten Nederlanders meestal geen groente. Met slechts 13 procent scoort Nederland het laagst in vergelijking met omringende landen. In het Verenigd Koninkrijk eet bijna 30 procent groente bij het ontbijt, in Duitsland 25 procent en in België 17 procent. Nederlanders die zelden tot nooit groente bij de lunch eten, geven als reden daarvoor aan dat ze liever brood eten of dat ze groente bij het avondeten vinden passen.
Ook vinden ze het eten van groente bij de lunch teveel gedoe. Nederlandse consumenten hebben een van de kortste lunchtijden in Europa. Gemiddeld wordt de lunch in 26 minuten gegeten, waardoor er dus ook minder tijd is voor het eten van groente. Ontbijten met groente zit niet in de Nederlandse eetcultuur. Het merendeel van de Nederlanders (82 procent) vindt groente bij het ontbijt niet lekker of niet passen. Volgens het rapport is er meer consumptie van groente mogelijk als het de groentesector lukt om de consument juist meer groente te laten nuttigen op andere eetmomenten, zoals bij het ontbijt, bij de lunch of als tussendoortje. De consument staat er open voor, aldus het rapport. Ik zou het persoonlijk ook zeer toejuichen. Groenten zijn zeer waardevol en houden ons gezond. Groenten beschermen ons onder andere tegen diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, het krijgen van een beroerte, astma en een hoge bloeddruk. Meer groenten eten voorkomt voortijdige sterfgevallen. Genoeg redenen dus om meer groenten te gaan eten.
Denk hierbij eens aan een salade bij het brood, een kom verse, zelfgemaakte groentesoep bij een flauw moment, een rauw worteltje tussendoor, een stukje paprika op de kaas, een schep extra gekookte groenten op het bord. Of 2 soorten groente bij de warme maaltijd. Een smoothie met groente en fruit kan ook handig zijn voor onderweg. En wat dacht u van een zelfgemaakte groentespread op uw brood? Mogelijkheden te over. Een kleine moeite voor een groots effect: uw gezondheid.
Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Of kom naar een van de gratis lezingen in maart en april over darmgezondheid (24/3), goed gevoed ouder worden (31/3), liever paprika dan pillen (7/4) of anti-aging (14/4). Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De lezingen zijn in De Metro in Franeker en beginnen om 19.30 uur. Graag wel even aanmelden dat u komt.