De dieetcoach

Om gezond te blijven, is juist het eten dat je niet neemt van belang!

Heeft u het ook gezien bij Tros/Radar de serie over het verlagen van uw cholesterol? In het tweede deel was er veel aandacht voor het effect van leefstijl. Heel verrassend was het om te zien dat het soort dieet wat je kiest niet veel uitmaakt, maar juist alles wat u laat staan. En ook deze week was er in het nieuws dat wij dik worden van bewerkt voedsel. Voor mij niet echt een verrassing, maar voor u wellicht wel.

In het programma van Radar kwamen verschillende artsen aan het woord. De artsen Remko Kuipers en David van Bodegom hadden in Tanzania (Remko) en Ghana (David) gezien dat mensen daar wel ziek worden, maar geen welvaartsziekten als diabetes en hart- en vaatziekten krijgen. De bewoners hebben veel meer beweging, maar ook een betere balans qua voeding en ontspanning. Als mensen een ander aanbod krijgen, zoals gebeurd is op het eiland Nauro, worden ook zij zwaarder. Op dit eiland is momenteel 70% van de bevolking te zwaar doordat zij gemaksvoedsel zijn gaan eten. 

En daardoor krijgen zij ook welvaartsziekten. In Nederland zijn er 2,1 miljoen mensen met een te hoog cholesterol, hebben 1 miljoen mensen diabetes en slikt 1 op de 3 mensen medicatie voor een hoge bloeddruk. Volgens Hanno Pijl, internist in het Leids Universitair Medisch Centrum denken wij ten onrechte dat je als je ouder wordt je ook automatisch ziek wordt. Dit gebeurt nu massaal bij mensen ouder dan 70 jaar. In deze leeftijdsgroep heeft 80% één of meer chronische ziekten! Dit is te voorkomen met aanpassingen aan de leefstijl. De ziekte dus niet (alleen) aan de achterkant behandelen met het geven van medicijnen, maar ook met betere leefgewoonten. Dit is heel moeilijk want er zijn veel foute verleidingen. Het aanpassen van leefstijl bij bijvoorbeeld een te hoog cholesterol staat wel in de NHG standaard (de richtlijn van de huisartsen), maar wordt volgens Tamara de Weijer, huisarts, nog nauwelijks nagestreefd.

Na 9 jaar medicijnenstudie, waarvan 2 dagen voedingsonderwijs, is de verleiding bij de huisartsen groot om alles met medicijnen op te lossen. Zij pakt dat heel anders aan en met succes. Er is wel een goede begeleiding bij nodig om de nieuw ingeslagen weg vol te houden. Gelukkig gaf Tamara ook aan dat de diëtist hierbij een rol kan spelen en dat er een dieet op maat moet worden gemaakt. Grappig genoeg lieten zij in het programma vervolgens de resultaten zien van mensen die ketogeen (dit is vetrijk en koolhydraatarm) gingen eten en ook van mensen die vetarm en juist koolhydraatrijk gingen eten. De laatste groep at dan wel vooral de volkoren graanproducten. En de resultaten waren in beide groepen goed. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en gezondheid, is dit verklaarbaar door wat beide groepen niet meer eten: de ultra bewerkte voedingsmiddelen. Hé, daar had ik het vorige week ook al over. En laat er nu ook een onderzoek zijn afgerond met de voor de hand liggende uitkomst dat wij zwaarder worden van bewerkt voedsel.

Hier schreef ik ook al eerder over (in februari van dit jaar). Dit onderzoek was deze week weer in het nieuws. In dit onderzoek kregen 20 volwassenen gedurende 4 weken afwisselend ofwel sterk bewerkte voedingsmiddelen te eten, ofwel onbewerkte voedingsmiddelen. Na 2 weken werden de groepen omgedraaid. De deelnemers kwamen 0,8 kg aan in de twee weken op sterk bewerkt voedsel, terwijl ze 1,1 kg afvielen in de periode van onbewerkte voedingsmiddelen. Beide voedingen werden even lekker gewaardeerd door de deelnemers en er waren ook geen significante verschillen in de mate van honger en verzadiging tussen beide periodes. In de uitzending van Radar laat Jaap Seidell ook goed zien dat wel 60% van wat wij eten sterk bewerkt voedsel is. Vruchtensap, ontbijtgranen, vleeswaren, soepen en sauzen, patat, chips, koeken, maar ook “gezonde” mueslirepen. Volgens Remko Kuipers wordt het tijd dat de overheid ingrijpt.

Zelf ben ik bang dat dit nooit gaat gebeuren. U zult dus zelf aan de slag moeten. En natuurlijk help ik of één van mijn collega’s, u hier graag bij! Wilt u meer weten of uw voeding eens doorlichten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (de Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

error: Bericht Beveiligd!