De dieetcoach

Visolie weer positief in het nieuws

Er zijn weer nieuwe positieve onderzoeksresultaten over het gebruik van omega-3 vetzuren (visolie) bekend. Het gebruik heeft, als aanvulling op antidepressiva, een positief effect op de behandeling van een depressie bij volwassenen. Ook is er sterk bewijs dat omega-3 vetzuursuppletie effectief is bij het verminderen van ADHD-symptomen bij kinderen. Daarom kan omega-3 vetzuursuppletie als behandeladvies worden opgenomen in de richtlijnen en zorgstandaarden voor beide aandoeningen.

Bovengenoemde conclusies zijn opgesteld door onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit. Zij deden een kennissynthese die gebaseerd is op een systematisch onderzoek van de wetenschappelijke literatuur naar de relatie tussen voeding en psychische aandoeningen gedurende de levensloop. Bij kinderen is gekeken naar de relatie van voedingspatronen en voedingsstoffen met ADHD, autismespectrumstoornissen en depressieve stoornissen. Bij adolescenten en volwassenen werd voeding in relatie tot depressieve stoornissen, angststoornissen en psychotische stoornissen onderzocht. Daarbij werd zowel de rol van voedingspatronen en voedingsstoffen in de preventie als in de behandeling van deze aandoeningen bekeken.

Uit de kennissynthese blijkt ook dat gezonde voedingspatronen samenhangen met een kleinere kans op depressieve klachten of een depressie bij volwassenen. Of gezonde voeding ook samenhangt met minder depressieve klachten bij kinderen en adolescenten is niet duidelijk. Bij die leeftijdsgroepen is hiernaar nog te weinig onderzoek gedaan. Naast het overzicht van de literatuur werd ook in kaart gebracht of richtlijnen en zorgstandaarden voor behandeling van de psychische aandoeningen voedingsadviezen bevatten. En ook of er in de zorgpraktijk voedingsadviezen worden gegeven aan mensen met psychische aandoeningen. De inventarisatie laat zien dat voedingsadvies geen onderdeel is van zorgstandaarden en richtlijnen. Voeding krijgt wél aandacht als onderdeel van leefstijladvies, als onderdeel van een goede dag structuur en als onderdeel van zelfzorg. Hierbij kunt u denken aan het nemen van drie hoofdmaaltijden en het zelf koken. Het belang van gezonde voeding wordt ook onderkend bij psychotische stoornissen. Voeding wordt dan niet gezien als ondersteuning in de behandeling, maar als middel om overgewicht en andere risicofactoren voor fysieke aandoeningen te verminderen. Mijns inziens is er nog heel veel mogelijk op dit gebied, maar daarover een andere keer.

Naast de nieuw ontdekte effecten van visolie, die voor mij overigens niet nieuw zijn, heeft visolie nog veel meer positieve eigenschappen. Al eerder was bekend uit Amerikaans onderzoek, dat patiënten met hartfalen 10% minder kans hebben op sterfte of een ziekenhuisopname bij gebruik van visoliecapsules. Sinds 2002 adviseert de Amerikaanse Hartstichting al visoliecapsules na een hartinfarct. Daarbij heeft visolie ook een positief effect op auto-immuunziekten. Visolie werkt namelijk ook ontstekingsremmend. En dat is tegenwoordig, met alle suikers en zout in onze voeding, heel waardevol. Visolie remt ons immuunsysteem als het te hard aan het werk is. Maar er zijn nóg meer positieve effecten van visolie. Uit Deens onderzoek bleek dat baby’s van moeders die in het laatste trimester van hun zwangerschap gesuppleerd worden met visolie minder kans hebben op het ontwikkelen van astma. En uit een publicatie in de American Journal of Clinical Nutrition bleek dat suppletie met visolie de  kwaliteit en functie van de spieren bij vrouwen op leeftijd verbetert. En zo zijn er nog vele positieve effecten van visolie op te noemen. Vandaag hoorde ik nog tijdens een scholing dat onder andere tekort aan visolie kan leiden tot een bijnieruitputting omdat cortisol dan minder goed werkzaam is in ons lichaam. Visolie haalt u bij voorkeur uit vette vis, maar uit visoliecapsules kan ook waardevol zijn.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als u uw eigen risico al op heeft, kost het u dus alleen maar tijd om naar de diëtist te gaan.

error: Bericht Beveiligd!