De dieetcoach
We worden wel zwaarder, maar niet langer. Wat kunt u eraan doen?
Uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse mannen en vrouwen zijn sinds 1981 niet veel langer zijn geworden. Hun gewicht is echter wel flink toegenomen. Hier is iets aan te doen!
In de periode van 1981 tot 2018 zijn mannen gemiddeld 3,8 centimeter langer geworden en bijna 9 kilo zwaarder. Per toegenomen centimeter lichaamslengte zijn mannen gemiddeld 2,3 kilo zwaarder geworden. In diezelfde periode zijn vrouwen gemiddeld 1,5 centimeter gegroeid en ruim 7 kilo zwaarder geworden. Gemiddeld zijn vrouwen per toegenomen centimeter lichaamslengte 4,7 kilo zwaarder geworden. Deze getallen zeggen niets over het toegenomen risico. Het gaat immers om ons buikvet. Bij toenemend buikvet neemt onder andere het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe. Als ik zelf op het spreekuur mensen adviezen geef om gewicht te verliezen, zie ik vaak dat elke kilo gewichtsdaling samen gaat met het verlies van 1 cm tailleomvang. Dit heeft te maken met een dalend insulinegehalte. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat glucose (suiker) uit het bloed in onze cellen kan worden opgenomen.
Veel mensen zijn echter insulineresistent. Insulineresistentie ontstaat wanneer er veel glucose in ons bloed is en ons lichaam dit niet in de lichaamscellen krijgt. Het lichaam herkent als het ware de aanwezige insuline niet meer. Glucose komt overigens in ons bloed door het eten van koolhydraten. Door gewichtsverlies kan de insulineresistentie verbeteren, maar gewichtsverlies lukt alleen bij lage insulinespiegels. Want bij een hoge insulinespiegel in het bloed gaat het lichaam niet over tot het verbranden van vetten. Door minder koolhydraten te eten, gaan de insulinespiegels dalen. Pas dan is er weer vetverbranding mogelijk. En juist bij deze mensen daalt de tailleomvang sneller omdat insuline vocht- en vet opslaat in het buikvet. Het te sterk verlagen van de koolhydraten in uw voeding is overigens geen aanrader omdat het lichaam hierdoor op termijn in de spaarstand gaat. De schildklier gaat langzamer werken als u langdurig te weinig koolhydraten eet. Een matige koolhydraatbeperking werkt beter en is ook goed vol te houden op de lange termijn. Het CBS geeft ook nog aan dat er tegenwoordig steeds meer mensen zijn met een gewicht boven de 100 kilo. Dit heeft mijns inziens ook alles te maken met het suikerrijke, bewerkte voedsel dat wij als normaal eten zijn gaan beschouwen.
Wilt u eens kijken wat er mogelijk is? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen). De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als u uw eigen risico al op heeft, kost het u dus alleen maar tijd om naar de diëtist te gaan. En u krijgt er gezondheidswinst voor terug.