Wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen, deel 1 maagzuurremmers
Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Ook kunnen bepaalde voedingssupplementen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. De branchevereniging Natuur- en Gezondheidsproducten Nederland (NPN) heeft dit onlangs in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uitgebreid in kaart gebracht.
Tot voor kort was er weinig overzichtelijke informatie beschikbaar over wisselwerkingen tussen geneesmiddelen en voedingssupplementen. Om hier meer bekendheid aan te geven heeft het IVM uitgebreide overzichtsbladen met wetenschappelijke onderbouwingen opgesteld. Hierdoor is er nu informatie over de invloed van geneesmiddelgebruik op de voedingsstoffenstatus van ons lichaam en wisselwerkingen van bepaalde supplementen met geneesmiddelen beschikbaar.
Voedingsstoffen tekorten treden vaak sluipend op en zijn lastig te herkennen. Zo kan bijvoorbeeld langdurig gebruik van maagzuurremmers, protonpompremmers, leiden tot magnesium- en vitamine B12-tekorten. Dit is al jaren het meest voorgeschreven geneesmiddel door huisartsen. Maagzuurremmers remmen de aanmaak van maagzuur, hetgeen nodig is bij ontstekingsremmende pijnstillers omdat er anders maagbloedingen en maagzweren kunnen ontstaan. Ook bij zuurbranden worden maagzuurremmers vaak voorgeschreven. Zuurbranden ontstaat als er zuur uit de maag in de slokdarm komt. Het slokdarm weefsel kan hier niet goed tegen en daarbij voelt het ook onaangenaam. Echter, maagzuurremmers zijn dan wel symptoombestrijding. Want waarom gaat de klep van de maag naar de slokdarm open? Hier kunnen voedingsadviezen soms ook helpen. Onlangs had ik een heer op het spreekuur met zuurbranden en hoesten als klacht. De huisarts wilde maagzuurremmers voorschrijven, maar dat zag deze heer niet zitten en hij vroeg om een verwijzing naar de diëtist. Na een uitgebreide anamnese stelde ik voor om bij het ontbijt niet te starten met een melkproduct maar met fruit.
Dit alleen was al voldoende om de klachten helemaal kwijt te raken. Om uit te testen om het waar was, heeft de heer een week lang weer yoghurt bij het ontbijt genomen: en ja, de klachten kwamen terug. De medicatie bleek dus niet nodig! Maagzuurremmers worden ook wel maagbeschermers genoemd. Dit klinkt heel onschuldig. Maar zij kunnen dus de vitamine B12 gehaltes in het lichaam verlagen, doordat deze vitamine niet goed wordt opgenomen. Met als hoofdklacht vermoeidheid, maar ook geheugenproblemen en tintelingen in de handen en voeten komen voor. En ook magnesium wordt niet goed opgenomen bij het gebruik van maagzuurremmers met als klacht vermoeidheid en kramp.
Magnesium speelt bij nog 300 andere reacties in het lichaam een rol. Een te laag gehalte hiervan is dus onwenselijk en kan bij zeer lage waarden bijvoorbeeld ook verwardheid en hartritmestoornissen veroorzaken. In het overzichtsblad staat ook nog dat maagzuurremmers het ijzergehalte van ons lichaam kan verlagen, zowel een te laag kalium- als natriumgehalte in het bloed kan veroorzaken en heup-, pols- en wervelkolomfracturen kan geven door een te laag calciumgehalte in het bloed!! Geen onschuldige medicijnen dus. Persoonlijk ben ik erg blij met deze overzichtsbladen. Ik zal er komende weken nog meer aandacht aan besteden. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Irene van der Vuurst, diëtist Libra, tel. 06-11276810 of mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Libra is gevestigd in Franeker (De Metro), Harlingen (Fysio Harlingen) en Sexbierum (Fysio Harlingen).