AMSFraneker – Het primair en voortgezet onderwijs in Friesland hebben samen een manier ontwikkeld om de advisering in groep 8 en de plaatsing in klas 1 van het voortgezet onderwijs nog beter te laten verlopen. Het doel is om zoveel mogelijk kinderen meteen op het meest passende onderwijsniveau in het vervolgonderwijs te laten instromen.

Tot voor kort speelde de eindtoets op de basisschool, de Cito-eindtoets of de Drempeltest, een erg belangrijke rol bij het opstellen van het vervolgadvies. Bij de Friese Plaatsings-wijzer wordt uitgegaan van de ontwikkeling van de leerling vanaf groep 6 van de basisschool. Hierbij staan de gegevens uit het leerlingvolgsysteem centraal. Het baseren van het advies op de meerjarige ontwikkeling van het kind zou, naar het oordeel van de ontwikkelaars, een betere voorspeller moeten zijn dan de momentopname die de eindtoets vormt.

Binnen de Friese Plaatsingswijzer wordt een kind aangemeld op een onderwijsniveau en op een profiel. Door het juiste profiel te kiezen ontstaat er ‘bespreekruimte’ voor die kinderen, die misschien niet helemaal aan de eisen voor het betreffende niveau voldoen, maar daar naar het oordeel van de leerkracht wel thuis horen.

Alle koepelorganisaties van primair en voortgezet onderwijs in Friesland hebben met elkaar afgesproken, dat uiterlijk in 2014 het hele onderwijs in de provincie werkt met de Friese Plaatsingswijzer. Inmiddels is dit in een groot deel van de provincie al het geval. Heel Noordwest Friesland werkt er al mee en in het komende jaar komen daar heel Zuidwest en Noordoost Friesland bij. In de regio rond Heerenveen en in de Stellingwerven werkt men vanaf dit cursusjaar ook met de Plaatsingswijzer. In de regio Smallingerland/Opsterland kunnen scholen dit jaar al kiezen voor het gebruik van de Plaatsingswijzer, maar kan men ook nog gebruik maken van de ‘oude’ manier van adviseren en plaatsen.

In de regio Leeuwarden is de systematiek ontwikkeld en hier werkt men er inmiddels twee jaar mee. De reacties zijn over het geheel genomen erg positief. Op basis van cijfers van de scholen van voortgezet onderwijs kan gesteld worden dat veel meer kinderen gelijk op het meest passende onderwijsniveau lijken in te stromen. Zo is er beduidend minder spra-ke van dat kinderen al in de onderbouw moeten afstromen naar een lager onderwijsniveau dan waarop is ingestroomd. En dat is grote winst, want dit is voor kinderen een zeer nega-tieve en demotiverende ervaring in hun schoolloopbaan.

Verder valt op dat het contact tussen het primair en voortgezet onderwijs in de provincie een sterke, positieve impuls heeft gekregen. Zo biedt de Friese Plaatsingswijzer het onderwijs een mooie mogelijkheid om invulling te geven aan het realiseren van doorgaande onderwijs- en zorglijnen. En dat is van groot belang voor alle kinderen en dus ook voor alle scholen.

Meer informatie over de Friese Plaatsingswijzer is te vinden op de website www.frieseplaatsingswijzer.nl

 

RSG Simon Vestdijk

Maritieme Academie Harlingen

Csg. Anna Maria van Schurman

error: Bericht Beveiligd!