Bij de Academie van Franeker stappen leerlingen AMS in de rol van de rechter: een les die je niet uit een boek leert
Wat betekent het om recht te spreken? Hoe voelt het om als verdachte, advocaat of officier van justitie in de rechtszaal te staan? Havo-leerlingen van de AMS kregen vorige week de kans om dat zelf te ervaren tijdens een unieke onderwijsactiviteit. In een nagebootste rechtszaak ontdekten zij niet alleen de werking van het rechtssysteem, maar ook hun eigen rol in de samenleving.
Voor de tweede keer organiseerde de Academie van Franeker een leerlingenrechtbank, ditmaal in samenwerking met Het Goud van Noordwest. In de historische Botniastins ontdekten havo-leerlingen van de AMS vorige week hoe het recht écht werkt – niet door erover te leren, maar door het zelf te doen.
Binnen een realistische, fictieve strafzaak over brandstichting namen de leerlingen de rollen aan van rechters, verdachten, officieren van justitie en advocaten. Onder begeleiding van professionals uit de praktijk – waaronder politierechter Klaas Bunk, officier van justitie Pieter van Rest en advocaat Ide Jan Woltman – bepleitten zij hun zaak en deden zij uitspraak. Op deze manier kregen de leerlingen een unieke inkijk in de wereld van het recht. De leerlingen kwamen ook goed voorbereid in actie, eerder kregen zij een les van Anna Lisa van Onna over het recht en haar werk als advocaat.
De leerlingenrechtbank sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de Academie van Franeker: mensen uitdagen om actief na te denken over wetenschap, samenleving en hun eigen rol daarin. Door het recht niet alleen te bespreken, maar écht te beleven, werd zichtbaar wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen, te discussiëren, goed te luisteren en afgewogen beslissingen te nemen.