De herontwikkeling van de locatie aan de Sjaardemastraat 9 tot en met 19 in Franeker komt in beweging na een periode van stilstand. Dankzij de overdracht van het eigendom en de succesvolle verwerving van een gemeentelijke subsidie, kan dit belangrijke project nu van start.

De plannen voor de Sjaardemastraat omvatten het gebied waar momenteel onder meer een Poiesz-supermarkt, een fysiotherapiepraktijk en het Bondsbureau van de KNKB gevestigd zijn. De huidige eigenaren, Poiesz en Bouwcombinatie Noordwest BV, zijn voornemens de bestaande panden te slopen en een nieuwe, moderne supermarkt met daarboven circa 25 appartementen te realiseren. Deze ontwikkeling is in lijn met het geldende bestemmingsplan.

De realisatie van dit project zal naar verwachting een significante kwaliteitsverbetering voor de binnenstad van Franeker betekenen. Er wordt voorzien in de vraag naar nieuwe woningen en de verouderde bebouwing wordt vervangen door kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw.

De afgelopen periode heeft de gemeente constructieve gesprekken gevoerd met de eigenaren over diverse aspecten van de herontwikkeling, waaronder de stedenbouwkundige invulling, vergunningstrajecten, de aanwezige bodemverontreiniging en de effecten op de parkeersituatie. In het kader van maatschappelijke meerwaarde heeft de gemeente tevens de mogelijkheden onderzocht voor een volledige bodemsanering en de aanleg van een parkeergarage op deze locatie.

Parkeergarage geen onderdeel van de huidige plannen
Na een zorgvuldige afweging is besloten dat de aanleg van een ondergrondse parkeergarage geen onderdeel uitmaakt van de huidige herontwikkelingsplannen. Uit onderzoek is gebleken dat de benodigde parkeerplaatsen voor de ontwikkeling grotendeels gerealiseerd kunnen worden door alternatieve oplossingen, zoals inpandige parkeerplaatsen, een efficiëntere indeling van het beschikbare gebied en parkeerplaatsen in de nabije omgeving van het centrum. Daarnaast zijn de geschatte kosten voor de realisatie van een ondergrondse parkeergarage, inclusief de noodzakelijke bodemsanering (geraamd op € 16 tot € 20 miljoen), financieel niet haalbaar. Bovendien zou de aanleg van een parkeergarage leiden tot een aanzienlijke vertraging van het project van minimaal twee jaar, wat voor de ontwikkelaars niet acceptabel is in het kader van de projectexploitatie.

De gemeente blijft in het vervolgtraject de parkeersituatie in de binnenstad nauwlettend in de gaten houden. De focus ligt nu op de realisatie van de kwaliteitsimpuls door de nieuwbouw van de supermarkt en de appartementen aan de Sjaardemastraat, aldus de gemeente Waadhoeke.

 

 

error: Bericht Beveiligd!