Veldwerkdag
De derdejaars hebben afgelopen week dé biologie-veldwerkdag in het Franeker Bos doorstaan. De leerlingen hadden 3 uur de tijd voor deze examenopdracht en moesten o.a. abiotische factoren binnen het gebied meten (temperatuur, PH, diepte en helderheid van het water in het bos), maar ook op zoek naar organismen in de sloot waarbij er van alles voorbij is gekomen: van kikkervisjes tot watersalamanders. Met het leven in het Franeker bos zit het wel goed! Daarnaast zijn er zoveel mogelijk planten en bomen uit het gebied in kaart gebracht en hebben de leerlingen verschillende bladeren en bloemen geplukt, zodat ze deze kunnen drogen en in de laatste schoolweken alle verzamelde informatie kunnen verwerken tot een mooi eindproduct. Al met al weer een ontzettend geslaagde (en zonnige) praktische opdracht. Klik op de afbeeldingen om te openen.
Buitenlandreizen derdejaars: grenzeloze ervaringen in Londen en de Ardennen
Wat een avontuur! De derdejaarsleerlingen van Simon Vestdijk Franeker en Harlingen trokken maandag de grens over voor een onvergetelijke buitenlandreis. De ene groep dompelde zich onder in het bruisende Londen, de andere ging de uitdaging aan in de ruige natuur van de Ardennen.
In de Ardennen stond actie centraal. Met strakblauwe luchten en prachtig weer waren de omstandigheden perfect voor een actieve week vol uitdagingen. Leerlingen konden de afgelopen dagen grenzen verleggen met activiteiten tot op wel 25 meter hoogte, waaronder: kajakken, klimmen en abseilen en een GPS-tocht.
Ondertussen vermaakte de andere groep zich uitstekend in Londen. Highlights als de Big Ben, London Eye, Buckingham Palace, Westminster, British Museum en het levendige Camden Lock Market stonden natuurlijk allemaal op het programma. De stad maakte diepe indruk met haar mix van historie, cultuur en moderne flair.
Of het nu hoog in de touwen was of hoog boven de Theems in het reuzenrad – deze week stond in het teken van ontdekken, durven en groeien. Een week om met trots op terug te kijken! Klik op de afbeeldingen om te openen.
Thuisblijfprogramma derdejaars
De derdejaars die ervoor kozen om in eigen land te blijven, hadden een afwisselend alternatief programma met een workshop portretfotografie, sport, film, bedrijfsbezoek, een bezoek aan het Verzetsmuseum in Leeuwarden en een stadstour. Ook hier was het stralend mooi weer en kunnen we terugkijken op een geslaagde week. Klik op de afbeeldingen om te openen.
Op de boerderij
In samenwerking met kunstinitiatief VHDG en Affect Lab namen onze tweedejaars leerlingen afgelopen week deel aan een bijzonder educatieprogramma op boerderij Okkingastate, in Wijnaldum. De aanleiding was de tentoonstelling Waiting for cows, die vanaf 18 april te zien is bij VHDG in Leeuwarden. Deze expositie is gebaseerd op filmopnames die de afgelopen twee jaar op de boerderij zijn gemaakt. Centraal staan thema’s als dataverzameling bij koeien, de toepassingen hiervan en bredere vragen rondom data en technologie bij mens en dier.
Tijdens het programma, dat in carrouselvorm was opgezet, gingen leerlingen zelf aan de slag met data verzamelen. Ze observeerden een koe in de stal en vergeleken hun eigen bevindingen met de data van een melkrobot. Ook volgden ze de bewegingen van koeien in de wei en legden deze vast. Daarnaast onderzochten ze de biodiversiteit van de bodem.
Na deze activiteiten maakten de leerlingen zelf kruidenboter, waarna we samen genoten van een heerlijke lunch. Voor veel leerlingen was het de eerste keer op een boerderij, een ervaring die indruk maakte. Het was een leerzame en smakelijke dag! Klik op de afbeeldingen om te openen.
Popcorn & Praktijk
Afgelopen week stond er iets bijzonders op het programma voor de tweedejaars tijdens de NASK-les: popcorn maken! Een heus practicum waarin leerlingen onderzochten wat de beste manier is om popcorn te maken.
Hoeveel warmte is precies nodig? Wanneer begint de maïs te poppen? En maakt het verschil of je een deksel halfopen laat staan of niet? Allemaal vragen die ze zelf mochten beantwoorden, met als beloning – hopelijk – een perfect gepofte snack. Maar wetenschap gaat niet altijd vlekkeloos en de geur van zoete, aangebrande popcorn blijft nog wel even in het lokaal hangen. Klik op de afbeeldingen om te openen.
Herbarium
De tweedejaars zijn gestart met het maken van een herbarium. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat de leerlingen nauwkeurig werken, maar vooral ook kunstzinnig. Voor het vak biologie zoeken ze de data, locatie, Nederlandse èn Latijnse naam erbij en daarnaast krijgen ze voor het vak Bevo een cijfer voor de lay-out en versiering van hun herbarium. Een mooie creatieve afsluiting in de laatste (zonnige) maanden op school.
Op speurtocht door de stad in de lentezon
Voor het vak Fries gingen onze leerlingen deze week op een bijzondere speurtocht door de stad. Niet in de klas, maar op de fiets of te voet ontdekten ze de mooiste plekjes in de omgeving. De opdrachten waren natuurlijk in het Fries, zoals het zoeken naar Friese woorden op gevels en borden. Zo werden taal, cultuur én beweging op een prachtige manier met elkaar verbonden. Leerlingen kwamen warm van de zon en enthousiast terug. Een educatieve en vrolijke dag.
Op speurtocht troch de stêd yn de maitiidsinne
Foar it fak Frysk giene ús learlingen dizze wike op in bysûndere speurtocht troch de stêd. Net yn de klas, mar op ‘e fyts of te foet, ûntdutsen se de moaiste plakjes yn de omjouwing. De opdrachten wienen yn it Frysk fansels, sa as it sykjen nei Fryske wurden op gevels en buorden. Sa waarden taal, kultuer én beweging op in prachtige manier mei inoar ferbûn.
Learlingen kamen waarm fan de sinne en entûsjast werom. In edukative en fleurige dei.