Het is bijna zomer en daarmee tijd voor de jaarlijkse Simmerjûnkolleezjes van de Academie van Franeker. Het thema is dit jaar Toeval. Een fascinerend fenomeen, zowel in de wetenschap als in het dagelijks leven. Het thema wordt vanuit allerlei invalshoeken belicht.
De reeks begint op 16 juli met een publiekscollege van Klaas Landman over toeval in de natuurkunde en wiskunde. Andere Simmerjûnkolleezjes gaan over toeval in het ontstaan van een museumcollectie, toeval in het ontstaan van ziektes, toeval bij wetenschappelijke ontdekkingen, toeval en de rol van God en tot slot de vraag of je toeval een handje kunt helpen.
Alle simmerjûnkolleezjes op een rij
- 16 juli prof. dr. Klaas Landman: Wat is toeval (en bestaat het)?
- 23 juli drs. Manon Borst en drs. Josse Pietersma: Toeval in het ontstaan van een collectie
- 6 augustus prof. dr. Tjitske Kleefstra: Kunnen we alle ziektes voorspellen?
- 13 augustus prof. dr. Douwe Breimer: Ontdekken wat je niet zoekt
- 20 augustus prof. dr. Ellen van Wolde: Wat vindt God van toeval?
- 27 augustus dr. Chris Mollema: Kun je het toeval een handje helpen?
Praktische informatie
De eerste vijf Simmerjûnkolleezjes vinden plaats in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur, de Botniastins is open vanaf 19.30 uur. Een college duurt ongeveer een uur. Entree inclusief consumptie: 10 euro, jongeren tot 18 jaar: 5 euro. Toegangskaartjes zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl. Na afloop van het college kunt u napraten met de spreker op het terras van De Doelen, tegenover de Botniastins.
Het zesde en laatste college omvat de vertoning van de film Le fabuleux destin d’Amélie Poulain en vindt plaats in de Koornbeurs (Noord 2, Franeker). Entree exclusief consumptie: 9,50 euro.