Feestweek vanaf 18 tot en met 23 juni

Franeker – Slagerij Terpstra bestaat op 22 juni 165 jaar en dat wordt gevierd met een feestweek van 18 tot 23 juni. Sijbe Pieters Terpstra, geboren Leeuwarder vestigt zich in 1840 eerst als herbergier aan de Sjaardemastraat. In 1983 begint hij de slagerij. Aan de Oostvliet 65. Het begin van zes generaties Terpstra inmiddels.

Tekst: Sybe Joostema

In 1874 vestigt de slagersfamilie zich aan de Dijkstraat en daarna is er sprake van een ware stoelendans via nummer 50, zeven jaar later naar nummer 38 (het huidige Intertoys) en weer later naar nummer 67 en vervolgens naar nummer 63, op de plek waar de huidige Slagerij Emile Terpstra nog staat. De Dijkstraat is daardoor al 144 jaar verbonden aan deze slagersfamilie. Nog zes jaar dan is ook dat weer een locatiejubileum waard, want dan staat de slagerij al 150 jaar in de Dijkstraat.

En dus wordt met gepaste trots ook het 165-jarige bestaan gevierd.  In week 25 wordt dit op gepaste wijze gevierd. De familie Terpstra ziet er naar uit. ,,Dat hebben we bij het 150-jarige bestaan ook gedaan en was een groot succes. We willen dit heuglijk feit graag vieren met de klanten. De klanten krijgen de unieke mogelijkheid om een coolbag te vullen voor 16,50 euro (waarin 165 verwerkt is) met allerlei soorten vlees vullen, naar eigen wens.’’ Er zijn die week op vrijdag ook proeverijen bij een Slagerij Emilie Terpstra, die zich schaart in de top 10 oudste slagerijen van het land. Op zaterdag komt dj Marcello het geheel nog met muziek te omlijsten. Voor de kinderen zijn er in de winkel bonnetjes te verkrijgen, die recht geven op een ijsje bij de overburen. ,,We willen vooral vieren dat we dit mee mogen maken. Al zolang aan de Dijkstraat, al vanaf 1874. Dat is toch niet te geloven.’’

Maar het is een waarheid als een koe, en het jubileumboek dat Ida Terpstra samenstelde in 2003 was een geweldig document. Ze had al veel info verzameld toen ze eraan begon, want ze meldde de slagerij aan gezien de 150 jaar voor de status van hofleverancier. ,,Dat ging allemaal heel officieel. Iedereen moest gedurende die tijd van onbesproken gedrag zijn. Alle weetjes en historie moest uitgeplozen worden, en daarna was het verhaal zo compleet, dat ik er op aanraden van anderen een boekje van heb gemaakt.’’ En de status van hofleverancier werd een feit, het onderstreept ook de kwaliteit van het bedrijf, vindt Ida. Burgemeester Haverkamp en koningin Beatrix leverden het bijzondere certificaat af.

Er is in al die jaren steeds wel verandering van spijs en aanpak geweest. Variatie doet nu eenmaal een zaak leven. Ida vertelt dat er steeds meer mensen complete maaltijden ophalen. ,,Dat is echt iets van de laatste jaren en ik moet zeggen dat ik het leuk vind om te doen. Je probeert naar ieders smaak lekkere en verantwoorde maaltijden te maken.’’

Ook heeft de Slagerij instellingen en tehuizen als vaste klanten, waarvoor ook veel eten met vlees moeten worden bereid. ,,We vullen daarbij dagelijks de monden van 400 personen per dag’’, klinkt het met gepaste trots. ,,En dan is er een variatie, de een wil glutenvrij, de meeste natuurlijk niet. Er komen wel steeds meer speciale verzoeken. En het is er ons alles aan gelegen om daaraan dan te kunnen voldoen. Het is dankbaar werk’’, zegt Ida.

Barbecue-pakketten en op locatie

Barbecuevlees is een absolute specialiteit van de familie Terpstra. Emile gaat er met recht prat op dat hij voor bbq-feesten ook alles in huis heeft. Ook staat hij zelf met de bbq op locatie. Pakketten zijn geliefd. Catering is wel een tak van sport die de familie op fraaie wijze heeft ontwikkeld. Buffetten van slagerij Emile Terpstra zijn gewild.

,,Vaak zijn het groepen, familiefeestjes of juist verenigingen. Met de apparatuur die we hebben zijn we er klaar voor’’, vertelt Emile Terpstra. Daarnaast zijn er maandspecials.

Hij geeft het woord aan Jos, de zoon die zich klaarmaakt als nieuwe generatie in de slagerij. Jos vertelt ook zeker plannen te hebben. Hij noemt het geven van workshops over gezond vlees. ,,Mensen beseffen lang niet altijd waar al het vlees vandaan komt en waarin goed vlees zich onderscheidt. Waar wordt zoiets als een rollade van gemaakt. Ik hoop ze ook de bewustheid van wat ze eten bij te brengen’’, klinkt het enthousiast. Veel tijd om te praten heeft hij niet, hij gaat naar de winkel om bij te springen. ,,Waar het druk is, doe ik mee, of dat nu in de slagerij of in de slagerijwinkel is’’, zegt Jos.

Anekdotes

In de Tweede Wereldoorlog was slager Johannes Terpstra tussen 1943 en 1945 ondergedoken bij een boer in Lutjelollum. Daar hield de jonge slager een dagboek bij.

Diezelfde Johannes is nog een keer tuk genomen door een klant, die vertelde dat haar buurvrouw ook klant wilde worden. Ze wees erop dat zij een beauty was. Toen Johannes aanbelde stond er een vrouw voor hem, die bijna de hele deuropening vulde. Hij vertelde later enorm geschrokken te zijn. Geschrokken was ook de buurt toen in die periode een koe naar de slacht werd gebracht, maar wist te ontsnappen. De koe richtte in een naburige bloemenkas een enorme ravage aan. Gelukkig was de slager goed verzekerd.

Soms lopen slogans ook anders dan verwacht. Vlees is gezond, en bij het 775-jarig bestaan van de stad Franeker komt er in 1974 één op de gevel te staan: Worsten en hammen genezen kreupelen en lammen. Op een dag komt er iemand in een invalidewagen binnen en vraagt naar een kilo worst. Hij zegt op een spoedig herstel te rekenen, maar wordt natuurlijk niet beter. De slogan verdwijnt uiteraard.

Veel hilariteit was er in 1997 toen Emile junior een regenfax stuurde met daarop het voorstel om samen met Harry Vermeegen de Jaap Stammetjes te maken. Een vleesproduct, half rund, half varkens, half kaas, met ham en kaas en speciale kruiden. Er werden opnames gemaakt van het bereiden van de Jaap Stammetjes. Daarna verkast het circus naar het PSV-stadion, waar Jaap Stam nog actief is. Samen met Emile junior en Jaap Stam worden de Jaap Stammetjes gebraden. Het effect laat zich raden, na de tv-uitzending zijn de Jaap Stammetjes in de slagerij bijna niet aan te slepen.

error: Bericht Beveiligd!